PRESUDA: Stanišić i Simatović oslobođeni po svim tačkama!

Stanišić u šoku od sreće, sutra dolaze Vladinim avionom

PRESUDA: Stanišić i Simatović oslobođeni po svim tačkama!

Crna Hronika -
Njih je optužnica teretila za organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine

HAG - Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti Franko Simatović danas su oslobođeni u Hagu po svim tačkama optužnice. Stanišić i Simatović stići će u Beograd u petak ujutru avionom Vlade Srbije. Stanišić i Simatović će poleteti vladinim avionom iz Roterdama oko osam časova, saznaje nezvanično RTS. Sudija Alfonso Ori naredio je da njih dvojica odmah budu pušteni na slobodu.

Njih je optužnica teretila za organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Stanišića i Simatovića optužnica je teretila i za ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

Dačić: Presuda od velikog značaja za Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozdravio je presudu Haškog tribunala, kojom su danas Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni po svim tačkama optužnice haškog tužilaštva za zločine u BIH.

"Ovakva presuda je od velikog značaja za Republiku Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže se za fer suđenja pred Haškim tribunalom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uslovi za pomirenje i obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti u regionu", navodi se u pisanoj izjavi premijera.

Stanišić u šoku od sreće, sutra u Beogradu

Branilac Jovice Stanišića, Vejn Džordaš izjavio je da je njegov klijent "u šoku od sreće" zbog oslobađajuće presude koju mu je danas izrekao haški Tribunal. Džoraš je, u izjavi novinarima ispred zgrade Tribunala, najavio da će Stanišić sutra otputovati za Beograd i da je srećan što će se vratiti svom životu.

"Haški tribunal je dokazao da može sprovoditi pravdu", rekao je Stanišićev britanski advokat, dodavšhi da je danas "srećan dan za pravdu". "Tribunal je pokazao da je u stanju da pravilno razmatra dokaze i sprovede pravdu. Videćemo da li će se tužilaštvo žaliti", ocenio je Džordaš.

Po njegovom viđenju, ulaganje žalbe će biti "veoma teško", zato što su sudije izrazile jasnu "sumnju" da su Stanišić i Simatović učestvovali u zločinima.

Stanišić i Simatović su uhapšeni 13. marta 2003. godine u policijskoj akciji Sablja.

Jovica Stanišić
Jovica Stanišić

Alfonso Ori, predsedavajući sudija Pretresnog veća
Alfonso Ori, predsedavajući sudija Pretresnog veća

http://www.youtube.com/watch?v=r9pb7gzedzo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track