ADVOKAT GOTOVINE:  Zagreb kriv, a Beograd nije
Foto: BETA

Presuda Stanišiću i Simatoviću

ADVOKAT GOTOVINE: Zagreb kriv, a Beograd nije

Crna Hronika -
Radi se o grotesknoj presudi i situaciji. Haška istorija znači da je Zagreb bio umešan u zločine u BiH, a Beograd nije, rekao je Mišetić

ZAGREB - Advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu zastupao oslobođenog hrvatskog generala Antu Gotovinu, ocenio je hašku presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću grotesknom.

"Radi se o grotesknoj presudi i situaciji. Haška istorija znači da je Zagreb bio umešan u zločine u BiH, a Beograd nije", rekao je Mišetić, prenosi agencija Hina. On je dodao da je suđenje Stanišiću i Simatoviću bilo poslednje na kojem se utvrđivalo je li bivša vlast Srbije bila umešana u zločine u BiH.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski izjavio je, međutim, da se Tribunal u Hagu bavi pojedinačkim slučajevima, a ne nacijama ili državama.

"Videćemo kako će slučaj ići dalje, ali važno je shvatiti da se sud, s manjim ili većim greškama, bavi pojedinačnim slučajevima, a ne nacijama ili državama", rekao je Puhovski.

On je, kako prenosi Hina, rekao da se sud u konkretnom slučaju nije bavio time da li je postojao udruženi zločinački poduhvat srpskog vođstva, pa se zato u obrazloženju i govori o navodnom poduhvatu, nego time jesu li Stanišić i Simatović u tome učestvovali.

"Važno je takođe da su sudije ocijenili da nije moguće ustanoviti direktnu komandnu odgovornost", dodao je Puhovski.

Istoričar Josip Jurčević ocenio je da je oslobađajuća presuda plaćanje ustupaka Srbiji od strane Zapada. Haški tribunal oslobodio je bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njemu podređenog Franka Simatovića Frenkija krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track