UBISTVO MAČETOM: Optuženom sude treći put

UBISTVO MAČETOM: Optuženom sude treći put

Crna Hronika -
Dragan Milošević (52) iz Valjeva se tereti da 2. jula 2002. godine, na reci Gradac, zbog svađe oko mesta za kampovanje, Svetomira Stefanovića (29) ubio udarcem mačetom po glavi

VALJEVO - Pred Višim sudom u Valjevu treći put se sudi za ubistvo na reci Gradac počinjeno 12. jula 2002. godine, potvrđeno je u tom sudu.

Dragan Milošević (52) iz Valjeva je 2004. bio osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Svetomira Stefanovića (29) iz sela Kovačica, kod Valjeva, ali je tu presudu 2005. ukinuo Vrhovni sud Srbije i naložio novo suđenje pred promenjenim Krivičnim većem tadašnjeg Okružnog suda.

Milošević je, decembra 2006, osuđen na 15 godina zatvora, ali je i ta presuda ukinuta 2007. i naloženo novo suđenje, uz rekonstrukciju događaja i izvođenje dodatnog veštačenja. Suđenje je treći put nastavljeno juče, a novo ročište zakazano je za 15. avgust kada će biti saslušan jedan od učesnika događaja iz 2002, te sudski veštaci - lekari obducent i neuropsihijatar.

Viši tužilac tereti Miloševića da je Stefanovića ubio udarcem mačetom po glavi, 12. jula 2002. godine, na reci Gradac, kod manastira Ćelije. Stefanović je posle nekoliko dana umro u Beogradu. Pored Dragana Miloševića, Okružni sud u Valjevu je 2004. na zatvorske kazne od jedne godine, zbog saučesništva, osudio njegovog bratanca Nenada Miloševića (25) i Milana Lepojevića (29) iz Valjeva, dok su po šest meseci zatvora dobili Bojan Tomić (25) i Dejan Joksimović (28), takođe iz Valjeva, a te kazne Vrhovni sud Srbije je potvrdio.

Na uslovne zatvorske kazne, koje su takođe potvrđene, tada je osuđeno pet mladića iz Valjeva i okoline, koji su bili u grupi sa Draganom Miloševićem, dok je trojici maloletnika izrečena mera pojačanog starateljskog nadzora ili su oslobođeni odgovornosti.

Ubistvo se dogodilo posle svađe Miloševića i grupe radnika valjevske Distribucije, žitelja sela na obalama Gradca, oko toga ko će na toj lokaciji da kampuje uoči verskog praznika Petrovdana (12. jula).

Milošević je bio oteran sa Gradca, pa se vratio u valjevsko naselje Peti puk, gde živi, i poveo grupu mladića da se obračuna sa radnicima Distribucije. Pre obračuna s radnicima Distribucije ti mladići su se, po dogovoru, skinuli goli do pojasa "kako bi se u mraku razlikovali od kampera", a potom je, prema optužnici, Dragan Milošević komandovao: "Seci i muško i žensko!".

Dragan Milošević je iz pritvora, u kojem je bio od 12. jula 2002, izašao 28. februara 2007. Vrhovni sud je tada rešenje o ukidanju pritvora "doneo po službenoj dužnosti" s obzirom na "protok vremena u kojima određene procesne radnje nisu bile okončane".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track