Na Gradini carinici zaplenili 850.000 evra

Na Gradini carinici zaplenili 850.000 evra

Crna Hronika -
Carinici su kod dvojice državljana Nemačke, turske nacionalnosti u jednoj torbi pronašli sakriveno 350.000 evra, a u drugoj čak pola miliona evra

DIMITROVGRAD - Carinici na graničnom prelazu Gradina zaplenili su kod trojice nemačkih državljana, turske nacionalnosti, ukupno 850.000 evra, koje su pokušali da ilegalno iznesu iz Srbije, saopštila je Uprava carina.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, oni su odgovorili odrično, ali su se carinici odlučili na detaljan pregled.

Tom prilikom kod njih su pronađene dve torbice, u jednoj je bilo sakriveno 350.000 evra, a u drugoj pola miliona evra.

Jedan od putnika se prijavio kao vlasnik novca i tvrdio da je novac podignut izi banke pokazavši tom prilikom dokument za koga je tvrdio da predstavlja potvrdu o poreklu novca. Međutim, kako nije imao potvrdu o unosu stranog efektivnog novca u Srbiju novac je privremeno oduzet do okončanja postupka, dok im je vraćeno po 10.000 evra, koliko je maksimalno zakonom dozvoljen iznos novca iz zemlje, saopštila je danas Uprava carina.

Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje, podseća se u saopštenju.

Putnik koji pomenutu sumu unosi, odnosno iznosi iz zemlje, prijavljuje to na obrascu prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice i ta potvrda svedoči o poreklu novca i omogućava putniku da tranzitira do krajnjeg odredišta bez bojazni da će mu novac biti zadržan, dodaje se u saopšenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track