SUĐENJE ŠARIĆU: Svedok saradnik iza zatvorenih vrata priča o švercu kokaina

SUĐENJE ŠARIĆU: Svedok saradnik iza zatvorenih vrata priča o švercu kokaina

Crna Hronika -
Suđenje je zatvoreno za javnost zbog svedočenja svedoka saradnika Draška Vukovića tako da se podaci koje on bude izneo u sudnici ne mogu javno objavljivati

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je iza zatvorenih vrata nastavljeno objedinjeno suđenje svim pripadnicima klana odbeglog Darka Šarića koji su optuženi za krijumčarenje ukupno 5.754 kilograma kokaina iz Urugvaja, Argentine i Brazila u Zapadnu Evropu.

Suđenje je zatvoreno za javnost zbog svedočenja svedoka saradnika Draška Vukovića tako da se podaci koje on bude izneo u sudnici ne mogu javno objavljivati.

Suđenje ovoj grupi trebalo bi da se nastavi u četvrtak.

Proces se vodi po šest spojenih optužnica kojima je obuhvaćeno ukupno 39 članova Šarićeve ekipe, mada se na optuženičkoj klupi Specijalnog suda nalazi svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

U postupku je prema navodima tužilaštva, ukupno 30 optuženih.

Svedoci saradnici se ne izuzimaju od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. devetorica optuženih je pravosnažno osuđena na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu za šverc kokaina u zamenu za blaže zatvorske kazne i oduzimanje imovine.

Poslednja optužnica podignuta je prošle jeseni, a njom je obuhvaćen i biznismen Rodoljub Radulović zvani Miša Banana zbog krijumčarenja 1.825 kilograma kokaina iz Argentine.

Osim Darka Šarića, u bekstvu i na Interpolovoj poternici je još 15 optuženih među kojima je i Radulović i njima se sudi u odsustvu.Šarićeva grupa počela je da se raspada pre tri i po godine nakon medunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u urugvajskoj luci zaplenjeno okko 2.2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića, takođe pripadnika Šarićeve ekipe.

Sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom zaključili su Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac pa se tako u budžet slilo više od milion evra.

Samo od Labudovića je prema sporazumu, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, trajno oduzeto 550.000 evra pronađenih u njegovom stanu prilikom pretresa i automobil BMV X6 vredan 50.000 evra.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle tri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Svedoci saradnici u procesima protiv Šarićevog narko klana su Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović.

I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

Osim postupka za kokain, u Specijalnom sudu je u toku i suđenje optuženima za pranje novca, koji je Šarićeva grupa stekla krijumčarenjem kokaina.Na optuženičkoj klupi te ekipe je osam optuzenih jer su dvojica priznala krivicu a Šarić je u bekstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track