KOCKANJE SA ŽIVOTOM: Mladi vozači ginu u srpskom ruletu!
Foto: Nikola Milosevic

Sve je više slučajeva bahatog ponašanja za volanom

KOCKANJE SA ŽIVOTOM: Mladi vozači ginu u srpskom ruletu!

Crna Hronika -
Zbog opklade ili da bi dokazali hrabrost, mladići namerno uleću u pogrešnu traku i tako voze što duže

BEOGRAD - Smrtonosne egzibicije!Policija još ne zna sa sigurnošću šta je uzrok stravičnog sudara na novosadskom Mostu slobode, u kojem su u nedelju ujutro poginuli Goran Lončar (29) iz Beočina i Gabor Varga (21) iz Temerina, ali nije isključeno da je Lončar svojim „audijem“ namerno uleteo u pogrešnu traku! Ako policija utvrdi da se to zaista desilo, onda je Lončar verovatno igrao „srpski rulet“, smrtonosnu „igru“ u kojoj vozači svesno ulaze u pogrešnu traku i njome voze što duže kako bi dokazali „hrabrost“ ili dobili „opkladu“.Sudar neminovanDamir Okanović iz Komiteta za saobraćaj kaže da je moguće da se ova tragedija dogodila u takozvanom srpskom ruletu, koji je poznat mladim vozačima u Srbiji.- Postoji više razloga zbog kojih neko rizikuje svoj život, a najčešći su opklada ili egzibicija. Najpoznatiji primeri „srpskog ruleta“ dešavali su se u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Vozač se zaleti i uđe u suprotan smer na kapiji tvrđave. Ukoliko se desi da s druge strane naiđe vozilo, sudar je neminovan, a ako prođe, onda je vozač „dokazao hrabrost“. Sličnih slučajeva ima i na beogradskim ulicama. Jedna verzija tog „ruleta“ je i kad vozači u velikoj brzini namerno prolaze kroz crveno svetlo, pa šta im bog da - kaže Okanović.Divljali i na auto-putuSagovornik Kurira dodaje da je bilo slučajeva da su vozači ulazili i u pogrešan smer na auto-putu, pa čak i na putevima gde su trake fizički razdvojene!- Poznat je slučaj kad se u Ulici Vojislava Ilića jedan mladić sudario s drugim vozilom u punoj brzini i još je imao ugašene farove. Tada se posumnjalo da se radilo upravo o „srpskom ruletu“ - podsetio je Okanović.

Prolaskom kroz pogrešnu kapiju vozači dokazuju „hrabrost“
Prolaskom kroz pogrešnu kapiju vozači dokazuju „hrabrost“

Damir Okanović
Damir Okanović

Poremećene ličnostiPsiholog Ana Karlić kaže da je za igrače ruleta dominantna karakterna osobina autodestruktivnost.- Oni rizikuju i svoj i tuđe živote. To je agresivno ponašanje sa elementima autodestruktivnosti. Što se tiče psihološkog uzroka takvog ponašanja, oni uglavnom imaju poremećaj ličnosti, odlikuje ih neprilagođenost i odsustvo osećaja odgovornosti - navodi Karlićeva.Ona dodaje da postoji i fiziološki uzrok tog ponašanja, a njega treba tražiti u stalnoj potrebi za povišenim adrenalinom.

Omiljena mesta za srpski rulet♦ Petrovaradinska tvrđava♦ Beogradske ulice

Nasilničku vožnju najteže kažnjavatiOkanović ističe da se zbog „srpskog ruleta“ i sličnih nebezbednih vožnji uvela odredba zakona kojom se kažnjava nasilnička vožnja.- Ipak, moram da naglasim da se događa da neko uđe vozilom u suprotan smer jer ulice nisu dobro obeležene znakovima. Nije svaka rizična vožnja igranje opasne igre, ali prema nasilnim vozačima sudovi ne treba da imaju milosti - rekao je Okanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track