Artman: UN pokreni istragu protiv sudije Merona

Artman: UN pokreni istragu protiv sudije Merona

Crna Hronika -
Artman je ocenila da Savet bezbednosti nema drugi izbor posle pisma Harhofa da je Meron izvršio pritisak na kolege sudije kako bi izrekli oslobađajuće presude hrvatskim generalima i srpskim zvaničnicima da protiv njega pokrene istragu

HAG - Florans Artman, nekadašnja portparolka bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, istakla je da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija morao da naredi istragu protiv predsednika Tribunala Teodora Merona zbog navoda koje je u pismu naveo danski sudija Frederik Harhof.

Artman je ocenila da Savet bezbednosti nema drugi izbor posle pisma Harhofa da je Meron izvršio pritisak na kolege sudije kako bi izrekli oslobađajuće presude hrvatskim generalima i srpskim zvaničnicima.

"Ono što mi se čini najvažnije jeste da sudija Harhof konkretno ukazuje na kršenje Statuta Tribunala koje je učinio Meron. Po Statutu, sudije moraju biti nezavisne prilikom donošenja svojih odluka", rekla je Artman.

Harhof tvrdi da Meron vršio pritisak na druge sudije da osigura većinu glasova u petočlanom Žalbenom veću kojim je predsjedavao u predmetu protiv Gotovine i Markača, kao i u slučaju Momčila Perišića, dodala je Artman.

Artman je rekla da Harhof tvrdi da se Meron stavio u službu dve države, Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

Da li su te države ili neke druge, to ne menja stvar da postoje ozbiljne sumnje da je Meron preoblikovao presude tako da bi zadovoljio političke interese. Time je prekršio svoje profesionalne obaveze, odnosno Statut Tribunala, ponovila je Artman.

Ovo su dovoljno ozbiljne i, nažalost, kredibilne optužbe da nadležni organi otvore istragu i da Teodor Meron bude smenjen u slučaju da se utvrdi da je kršio Statut, rekla je Artman.

Ona nije isključila mogućnost revizija presuda, ako se utvrdi da nezavisnost i nepristranost sudija nije poštovana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja