DOLIJALI: Ista ekipa godinama prodavala testove?!

Detalji istrage krađe pitanja za malu maturu

DOLIJALI: Ista ekipa godinama prodavala testove?!

Crna Hronika -
Saslušanje Policija zadržala više osoba zbog sumnje da su imale veze s rasturanjem i prodajom zadataka iz matematike i srpskog

BEOGRAD - Danas krivične prijave protiv više osoba!Osim Zorice N., radnice štamparije „Službenog glasnika“ koja je uhapšena zbog sumnje da je u periodu između 5. i 12. juna ukrala i prodala originalne testove iz matematike i srpskog jezika za malu maturu, policija je zadržala još nekoliko osoba za koje se sumnja da su rasturali i prodavali iste testove!Mreža prodavacaKako Kurir saznaje, Zorica M. je s više osoba nekoliko godina unazad na isti način iznosila testove i predavala ih dilerima, koji su ih rasturali širom Srbije za 90 evra po kompletu.- To je bila uigrana ekipa sastavljena od rođaka i prijatelja Zorice M. i svako je znao šta treba da radi. Radnica štamparije najpre bi odštampane primerke testova proglašavala škartom zbog navodnih grešaka, a onda ih je odnosila u sobu koja nije pokrivena kamerama za video-nadzor. Tamo bi originalne testove stavljala u svoj brushalter i tako ih iznosila iz kruga „Službenog glasnika“. Nakon toga nalazila se sa saučesnicima na ranije preciziranu lokaciji i predavala im testove, a oni su ih zatim preko svoje mreže prodavali - kaže naš izvor blizak istrazi.Policija još utvrđuje koliko je Zorica M. zaradila od krađe i prodaje ispitnih pitanja, a zna se da je u prodaji i rasturanju učestvovalo više osoba, koje su imale svoje veze u mnogo gradova.Tužilaštvo na potezu- Oni bi te testove podelili svojim dilerima koji su ih zatim prodavali ispred škola za 90 evra. Ta cena, naravno, nije bila fiksna, pa su tako, na primer, dva dana pred polaganje male mature testovi koštali svega 2.000 dinara. Takođe, neki su pustili informaciju i preko društvene mreže Fejsbuk i ponudili testove na prodaju - naveo je naš sagovornik.Prvo osnovno tužilaštvo dalo je nalog policiji da prikupi dodatne podatke i obaveštenja u vezi krađe testova.- Nakon saslušanja zadržanih osoba i prikupljanja dokaza biće podneta krivična prijava, u kojoj će biti precizno navedena krivična dela, tačnije neki će se teretiti za krađu, a drugi za pomaganje. Međutim, koliko osoba će biti osumnjičeno i za koja dela, to je na Tužilaštvu, koje će dobiti formiran predmet - navedeno je u policiji.Inače, JP „Službeni glasnik“ saopštilo je da je protiv osumnjičene radnice ovog preduzeća pokrenut disciplinski postupak za otkaz ugovora o radu.

Svi znali i nikom ništaIako su se beogradskim redakcijama nekoliko dana pre polaganja prijemnih ispita obraćali đaci koji su tvrdili da su nabavili testove, nadležni ništa nisu preduzeli da to provere, ako ništa drugo. Tako je učenik OŠ „Duško Radović“ u Beogradu dostavio jednom beogradskom listu kompletan test iz srpskog jezika koji su njegovi drugovi nabavili nekoliko dana pre polaganja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track