Najnovije vesti

RASPRAVA : Kalinić i Simović u ponedeljak iznose žalbe na presudu!

RASPRAVA : Kalinić i Simović u ponedeljak iznose žalbe na presudu!

Crna Hronika
13:42h
Javna sednica se međutim nastavlja u ponedeljak, kada će reč dobiti i Kalinić i Simović

BEOGRAD - Sudsko veće Apelacionog suda u Beogradu razmatralo je danas na javnoj sednici presudu kojom su na po 40 godina zatvora osuđeni Miloš Simović i Sretko Kalinić zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", nakon ponovljenog suđenja pred Specijalnim sudom.

Sudija izvestilac predstavio je ne sednici presudu kojom su Kalinić i Simović pravosnažno osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora od 40 godina, a započetno je i predstavljanje njihovih žalbi.

Javna sednica se međutim nastavlja u ponedeljak, kada će reč dobiti i Kalinić i Simović, a kao i danas biće održana u Okružnom zatvoru u Beogradu iz bezbednosnih razloga.

Nakon razmatranja presude i žalbi Apelacioni sud će na ne javnom delu sednice odlučiti da li će presudu potvrditi, preinačiti, ili sam otvoriti glavni pretres i doneti konačnu odluku.Pravosnažna presuda kojom su Kalinić i Simović ranije osuđeni u odstutstvu na maksimalnu zakonsku kaznu, shodno zakonu, ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.

Specijalni sud je Kaliniću i Simoviću odobrio ponavljanje suđenja jer su tokom sedmogodišnjeg bekstva i skrivanja, pravosnažno bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora od 40 godina.

Nakon ponovljenog postupka taj sud je krajem prošle godine, potvrdio tu pravosnažnu presudu, odnosno odlučio je da ostaje na snazi presuda kojom su Simović i Kalinić bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora pred tim sudom.Kalinić i Simović su posle sedam i po godina bekstva, uhapšeni u junu 2010, a sud im je na njihov zahtev dozvolio obnovu procesa, jer im se sudilo u odsustvu.Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, a presudom potvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Kalinić je, prema pravosnažnoj presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.Uloga Miloša Simovića u tim ubistvima bila je da sa još nekoliko pripadnika klana prati žrtve i o njihovom kretanju obaveštava Kalinića.U slučaju ubistva Branislava Lainovića Dugog njihove uloge su bile zamenjene.

Simoviću i Kaliniću prošle godine Apelacioni sud je potvrdio presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đindića.Simović se u noći izmedu 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina, od ubistva premijera Đindića 12. marta 2003.

Kalinić je 8. juna 2010. godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kome su, zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Kalinić, kao i njegov saučesnik Željko Milovanović, je oslobođen optužbi za pokušaj bekstva iz sudske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu 7. februara, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...