AFERA SILOSI: MUP proverava odgovorne za nestanak pšenice i kukuruza!

AFERA SILOSI: MUP proverava odgovorne za nestanak pšenice i kukuruza!

Crna Hronika -
MUP Srbije dobio je nalog da se proveri rad i odgovornost zaposlenih u skladištima u kojima je utvrđen manjak pšenice koja je bila deo Republičkih robnih rezervi

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas mere koje će biti preduzete nakon vanredne kontrole stanja zaliha pšenice i kukuruza u državnim robnim rezervama, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zadužno je Ministarstvo unutrašnjih poslova da proveri zakonitosti rada odgovornih lica u skadištima u kojima je utvrđena razlika između stvarnog stanja zaliha pšenice i kukuruza i knjigovodstvenog stanja koje vodi Republička direkcija za robne rezerve.

Radna grupa koja je proveravala stanje zaliha pšenice i kukuruza dobila je zadatak da ponovi kontrolu u skladištima u kojima nije bilo moguće utvrditi da li su zalihe vlasništvo Republike Srbije ili trećih lica. Odlučeno je i da nadležno ministarstvo uradi kontrolu rada Republičke direkcije za robne rezerve.

Ta Direkcija je zadužena da objavi poziv o pozajmici do 25.000 tona merkantilnog kukuruza sa sadržajem aflatoksina iznad maksimalno dozvoljene vrednosti, koji će biti prerađen u stočnu hranu. Preuzimanje kukuruza će biti obavljeno do najkasnije do 10. avgusta, a rok za vraćanje te pozajmica, ispravnim kukuruzom iz roda 2013. godine, je do 10. decembra ove godine.

Nedavnom vanrednom kontrolom stanja zaliha pšenice i kukuruza u javnim skladištima i kod ovlašćenih skladištara utvrđeno je da je krađom tih žitarica država oštećena za oko 20 miliona evra. Uutvrđeno je da od ukupno 77 kontrolisanih silosa, u sedam uopšte nema ili nedostaju velike količine robe, odnosno oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32 tone merkantilnog kukuruza, a u još dva silosa su uočene nepravilnosti u skladištenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track