MIŠA VACIĆ O GEJ PARADI: 99 odsto građana misli kao ja!

Završna reč

MIŠA VACIĆ O GEJ PARADI: 99 odsto građana misli kao ja!

Crna Hronika -
Tuženi je zamolio sud da sudi bez straha od nevladinih organizacija koje su bile jače i od države, rekao je Vacić

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je za petak izricanje prvostepene presude portparolu Pokreta "1389" Miši Vaciću zbog optužbi za diksriminaciju prema LGBT osobama pred otkazanu paradu ponosa 2009. godine u Beogradu.

Današnjim ročištem suđenje je okončano izlaganjem završnih reči optužbe i odbrane.

Vacić je optužen za krivično delo širenje diskriminacije protiv LGBT populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine.

Na teret mu se stavlja i nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Tužilaštvo je istaklo da je dokazano da je Vacić pozivao na linč i nasilje protiv pripadnika LGBT populacije, dok je odbrana navela da nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo.

Tužilaštvo se pozvalo na više njegovih javnih izjava u kojima je pribegavao govoru mržnje, a kao jedan od ključnih dokazala istaklo je Proglas koji je Vacić uputio medijima kojim ih je pozvao da prikupljaju fotografije učesnika Parade ponosa.

"To je bio poziv na linč", ocenilo je Tužilaštvo i dodalo da je javno izražavanje njegovih stavova bilo podsticaj diskriminacije. Odbrana je u završnim rečima navela da Vacić nije kriv i naglasila da on ne može da bude osuđen dva puta za isti događaj. Kako su podsetili, Vacić je prekršajno osuđen na 30 dana zatvora zbog organizovanja neprijavljenog skupa uoči Parade ponosa.

Sam Miša Vacić je izjavio da je ceo ovaj proces delo bivšeg režima koji, kako je rekao, na svu sreću, nije na vlasti, i zamolio sud da sudi bez straha od nevladinih organizacija koje su, kako je naveo, bile jače i od države.

- Protiv mene je vođen jedan politički porces od strane bivše vlasti. Meni se ne bi ni sudilo da nisam Miša Vacić. Optužnica je od početka na staklenim nogama,a presuda meni biće presuda i svim onim građanima Srbije koji misle kao ja, a takvih je u ovoj zemlji 99 odsto - izjavio je Vacić u završnoj reči.

- Neka se presuda donese po pravdi i zakonu. Šta će biti, neka mora – izjavio je vođa pokreta 1389, danas u završnoj reči pred većem sudije Ivane Ramić.

Izricanje presude sudija Ivana Ramić zakazala je za 13 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track