RATNI ZLOČIN: Hrvatskom specijalcu produžen pritvor!

Osumnjičen da je ubijao Srbe

RATNI ZLOČIN: Hrvatskom specijalcu produžen pritvor!

Crna Hronika -
Bošnjaka optužnica tereti da je u avgustu 1991. kao pripadnik specijalne jedinice "Vukovi" Policijske uprave Sisak organizovao i predvodio grupu nepoznatih pripadnika navedene jedinice, s kojima je neovlašćeno hapsio,zlostavljao i ubio osmoro srpskih civila

OSIJEK - Bivšem pripadniku specijalne policijske jedinice "Vukovi" Dragi Bošnjaku, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u Sisku 1991. godine, osječki Županijski sud produžio je pritvor zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela, a na tu odluku obrana će se žaliti Vrhovnom sudu Hrvatske.

O produženju pritvora odlučivalo se na zahtev Ustavnog suda koji je utvrdio da su osječki Županijski sud i Vrhovni sud kod prethodne odluke o produženju pritvora Bošnjaku povredili pravo na slobodu i pravično suđenje, jer nisu dovoljno obrazložili razloge svojih odluka.

Stoga su ustavne sudije ukinule rešenje o produženju pritvora i tražile da se o tome ponovno odlučuje, a pritom su sudovima dali detaljna uputstva o čemu sve moraju da vode računa kod produženja pritvora zbog posebno teških okolnosti dela.

Portparol osječkog suda Miroslav Rožac agenciji je potvrdio da je vanraspravno veće donelo odluku o produženju pritvora za Bošnjaka jer smatra da i dalje za to postoji osnova, a odnosi se, između ostalog, na teška dela za koje se optuženi tereti.Dodao je da se Bošnjaku i suoptuženom bivšem zameniku načelnika sisačke policije Vladi Milankoviću kontinuirano sudi od 21. maja prošle godine, da je ispitano oko 75 odsto svedoka i da je zato realno očekivati da će uskoro biti doneta i prvostepena presuda.

Bošnjakov advokat Domagoj Rešetar je potvrdio da će se ponovo žaliti Vrhovnom sudu, rekavsi da osječki sud "očigledno nijedobro proučio oduku Ustavnog suda" i ponovio da je u žalbi Ustavnom sudu naveo da se njegovom klijentu, koji se u protvoru nalazi već dve godine, krše ustavna prava na pravično suđenje.

Bošnjaka optužnica tereti da je u avgustu 1991. kao pripadnik specijalne jedinice "Vukovi" Policijske uprave Sisak organizovao i predvodio grupu nepoznatih pripadnika navedene jedinice, s kojima je neovlašćeno lišavao slobode, zlostavljao i ubio osmoro srpskih civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track