AFERA TESTOVI: Zbog ove žene je propala mala matura
Foto: Dado Đilas

Akterka prosvetne bruke juče nije ispitana

AFERA TESTOVI: Zbog ove žene je propala mala matura

Crna Hronika -
Zorica Matić, radnica Službenog glasnika, kasnila na saslušanje tri sata jer se „zbunila“ i odmah zatražila odlaganje da bi angažovala advokata

BEOGRAD - Prvi put pred istražnim sudijom.Zorica Matić, radnica Službenog glasnika, osumnjičena da je ukrala testove za malu maturu i sakrila ih u grudnjak, nije se juče pojavila u Prvom osnovnom sudu u Beogradu u 10 časova, za kada je bilo zakazano njeno saslušanje. Ona je stigla pred istražnog sudiju tek oko 13 časova rekavši da kasni jer se zbunila.Sporne tri kombinacije- Mislila sam da treba da dođem u 13 časova. Izvinite, molim vas - rekla je Matićeva i potom zatražila odlaganje saslušanja kako bi mogla da angažuje svog advokata koji je na odmoru, što joj je sudija i odobrio.Podsetimo, Matićeva je osumnjičena da je od 6. do 12. juna kao radnik za pakovanje testova ukrala tri kombinacije testova iz srpskog i dva iz matematike, dok je treću kombinaciju testa iz matematike fotografisala.- Tokom idućeg saslušanja ona će morati da objasni zbog čega je i na koji način fotografisala testove i potom ih dala ostalim osumnjičenim. Sumnja se da je to učinila zbog novca, pa će i o tome biti ispitana - priča izvor Kurira iz suda.Osim Markovićeve, istražni sudija juče je trebalo da ispita i njene pomagače, inženjera informatike Željka Cvetkovića, instruktora vožnje Nenada Mijalkovića i kozmetičarku Draganu Dončić, osumnjičene za prikrivanje. Njima je, kako stoji u nalogu za pokretanje istrage, Matićeva dala testove.Deset minuta kod sudije- I oni su se zadržali kod sudije samo desetak minuta jer su tražili odlaganje iz istog razloga - da bi angažovali svoje advokate. Njihovo naredno saslušanje zakazano je za 22. avgust - kaže naš sagovornik i dodaje da za ova krivična dela prisustvo branioca nije obavezno, osim ako osumnjičeni to izričito traže.Zorica Matić tereti se za „običnu“ krađu, a njeni pomagači za prikrivanje pošto je ona, navodno, iznela kombinacije iz štamparije Službenog glasnika, a oni su njima dalje trgovali.- Matićeva je osumnjičena za običnu krađu zato što testovi nemaju karakter službene tajne - objašnjava izvor iz suda.Za krivična dela za koja su Matićeva i njeni pomagači osumnjičeni zaprećena je kazna zatvora do tri godine ili novčano. Podsetimo, zbog otkrivanja ove afere mala matura je poništena, a učenici su se upisali u srednje škole na osnovu uspeha u osnovnoj školi.

Činila usluguMatićeva je ranije policiji rekla da testove nije iznela da bi stekla materijalnu korist.- Htela sam da učinim uslugu prijatelju - rekla je ona inspektorima.

Rizik veliki, zarada malaMatićeva i njeni pomagači, kako se sumnja, nisu mnogo zaradili prodajom testova.- U zavisnosti od dana kad su prodavani, testovi su koštali od 1.500 dinara do 200 evra po kompletu zadataka - nezvanično kažu u MUP.

Izvukao se?Obradović: nisam odgovoranOva afera ministra prosvete Žarka Obradovića umalo je koštala funkcije. Građani su potpisivali peticije za njegovu smenu, a opozicija je tražila da bude hitno sklonjen. Nakon hapšenja Matićeve utvrđeno je da Obradović nije učestvovao u tome. On je rekao da se ne oseća odgovornim.- Ministarstvo je preduzelo sve što je bilo u našoj nadležnosti u vezi s organizacijom i sprovođenjem male mature. Nema naše odgovornosti za to što su testovi dospeli u javnost pre polaganja - rekao je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track