Novo suđenje za atentat na Vuka Draškovića u Budvi

Ukinuta presuda

Novo suđenje za atentat na Vuka Draškovića u Budvi

Crna Hronika -
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su trojica nekadašnjih čelnika Državne bezbednosti osuđena na ukupno 22 godine zatvora zbog pomaganja u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića

BEOGRAD - Ispočetka.Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su trojica nekadašnjih čelnika Državne bezbednosti osuđena na ukupno 22 godine zatvora zbog pomaganja u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, i naložio je novo suđenje.Presudom koju je Viši sud u Beogradu izrekao 18. juna prošle godine, bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić bio je osuđen na osam godina zatvora, dok su nekadašnji načelnici Trećeg i Šestog odeljenja beogradskog centra DB, Stevan Basta i Ratko Romić, osuđeni na po sedam godina robije. Oni su optuženi da su atentatorima na Draškovića pomagali pre pokušaja ubistva, tako što su fotografisali njegov stan u Budvi.

Drašković: Iza presude stoji državna bezbednost

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković danas je, povodom poništavanja prvostepene presude trojici pripadnika Službe državne bezbednosti za atentat u kojem je ranjen u Budvi 2000. godine, istakao da je presudu Apelacionog suda pripremila i donela ista služba koja je i organizovala atentat.

"Tužilac je umesto da brani prvostepenu presudu tražio da se ta presuda ukine, što nije zabeleženo u istoriji pravosuđa. Ta presuda je bila istorijska jer je prvi put posle 1945. godine izrečena kazna pripadnicima Službe za zločin koji je organizovala Služba", objasnio je Drašković. Prema njegovim rečima, još jedan razlog "akcije Službe protiv prvostepene presude" jeste i to što su sva trojica optuženih čelnika državne bezbednosti bili glavni u izvršenju operacije "Ćuran" u kojoj je ubijen vlasnik i glavni urednik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija.

"Neću da govorim o pravnom leku, postoji samo politički i strateški lek, a to je da se Služba do temelja reformiše i da se otvore tajni dosijei, za šta nije postojala politička spremnost u doba Đinđića, Koštunice, Tadića, a nema je ni sada", rekao je Drašković.

Lider SPO preporučuje sadašnjoj vladi da, ukoliko već želi da u zemlju dovede strane stručnjake, to učini upravo u bezbednosnom sektoru.

"Reforma Službe po uzoru na reformu Štazija u Istočnoj Nemačkoj Srbiju bi veoma brzo preporodila i donela slobodu građanima i državi i otklonila tolike prepreke na putu za budućnost", zaključio je Drašković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja