Simoviću i Kaliniću potvrđeno po 40 godina zatvora

Odluka Apelacionog suda

Simoviću i Kaliniću potvrđeno po 40 godina zatvora

Crna Hronika -
Apelacioni sud potvrdio je danas presudu kojom su Miloš Simović i Sretko Kalinić osuđeni na po 40 godina zatvora zbog učešća u zločinima zemunskog klana

BEOGRAD - Apelacioni sud potvrdio je danas presudu kojom su Miloš Simović i Sretko Kalinić osuđeni na po 40 godina zatvora zbog učešća u zločinima zemunskog klana.

Specijalni sud Simoviću i Kaliniću izrekao kazne od po 40 godina zatvora na ponovljenom suđenju na koje su imali pravo jer su prvobitno osuđeni odsustvu, takođe na 40 godina zatvora. Apelacioni sud je 1. jula odbio kao neosnovane žalbe odbrane Simovića i Kalinića i ocenio da je prvostpeni Specijalni sud "pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i pravilno primenio krivični zakon", dok su odlučujući o vrsti i visini krivičnih sankcija koje su izrečene okrivljenima, pravilno uzete u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

"Po nalaženju Apelacionog suda u Beogradu, Posebno odeljenje, ovako odmerenim kaznama u potpunosti će se ostvariti svrha kažnjavanja i one su u svemu u skladu sa težinom učinjenih krivičnih dela i stepenom krivice okrivljenih kao učinilaca, te nastalim posledicama", navodi se saopštenju tog suda.

Kako je prvostepeni sud u obrazloženju presude za svoju odluku dao jasne i uverljive razloge, koje u svemu kao pravilne prihvatio i ovaj sud, to su žalbeni navodi branilaca okrivljenih odbijeni kao neosnovani, naveo je sud. Simović i Kalinić osuđeni su, kao i ostali optuženi članovi zemunskog klana i Milorad Ulemek, zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track