APELACIONI POTVRDIO: Zemuncima Kaliniću i Simoviću 40 godina robije!

Odbijene sve žalbe

APELACIONI POTVRDIO: Zemuncima Kaliniću i Simoviću 40 godina robije!

Crna Hronika -
Najnovijom pravosnažnom presudom potvrđeno je, da su Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu odbio je sve žalbe i pravosnažno osudio na po 40 godina Miloša Simovića i Sretka Kalinića zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", objavljeno je na sajtu tog suda.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Specijalnog suda iz decembra prošle godine, kojom je bila potvrđena ranija pravosnažna presuda - odnosno odlučeno da ostaje na snazi odluka od 18. januara 2008. kojom su Simović i Kalinić bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora pred tim sudom.

Specijalni sud im je prethodno bio odobrio ponavljanje suđenja, jer su tokom sedmogodišnjeg bekstva i skrivanja osuđeni u odsustvu. Uhapšeni su u junu 2010.

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, a najnovijom pravosnažnom potvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Kalinić je, prema pravosnažnoj presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

Uloga Miloša Simovića u tim ubistvima bila je da sa još nekoliko pripadnika klana prati žrtve i o njihovom kretanju obaveštava Kalinića.

U slučaju ubistva Branislava Lainovica Dugog, Kalinić je oslobođen optužbi.Zbog apsolutne zastarelosti odbijena je i optužba da su pocinili krivično delo zlocinačkog udruživanja.Oni su obavezani da sa drugim okrivljenima iz “zemunskog klana”, koji su ranije osuđeni, oštećenima u otmicama isplate iznose u dinarskoj protivvrednosti od 1,5 miliona maraka, 10,5 miliona evra i 350.000 evra.Simoviću i Kaliniću prošle godine Apelacioni sud je potvrdio presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đindića.

Simović se u noći izmedu 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina, od ubistva premijera Đindića 12. marta 2003.Kalinić je 8. juna 2010. godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji.

On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana izmedu Srbije i Hrvatske. Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kome su, zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.Kalinić, kao i njegov saučesnik Željko Milovanović, oslobođen je optužbi za pokušaj bekstva iz sudske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu 7. februara koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja