RATNI ZLOČIN: Tužilaštvo BiH plaća ekshumaciju ubijenih Srba!

Deponija Buća potok

RATNI ZLOČIN: Tužilaštvo BiH plaća ekshumaciju ubijenih Srba!

Crna Hronika -
Prema rečima istražioca Tužilaštva BiH Slaviše Lučića, izvođači radova - dve firme iz Istočnog Sarajeva, trebalo bi da u ponedeljak dostave fakture Tužilaštvu BiH, a nakon isplate ovih sredstava i remonta mašina, do nastavka radova moglo bi doći za sedam do deset dana

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH trebalo bi narednih dana da firmama koje na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku obavljaju radove na ekshumaciji ubijenih sarajevskih Srba isplati 120.000 KM za 30 dana, nakon čega bi mogle da budu nastavljene aktivnosti na traženju posmrtnih ostataka na ovom lokalitetu.

Prema rečima istražioca Tužilaštva BiH Slaviše Lučića, izvođači radova - dve firme iz Istočnog Sarajeva, trebalo bi da u ponedeljak, 2. septembra, dostave fakture Tužilaštvu BiH, a nakon isplate ovih sredstava i remonta mašina koje vrše iskopavanja, do nastavka radova moglo bi doći za sedam do deset dana.

U Tužilaštvu smatraju da bi u izmirivanju troškova od 160.000 KM za probna iskopavanja na ovom lokalitetu trebalo da učestvuje i Institut za nestala lica.

Prema nekim procenama, radovi na ekshumaciji na ovom lokalitetu mogli bi da koštaju oko milion KM.

U pratnji Lučića i predsednika Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića, danas je mesto ekshumacije na sarajevskoj deponiji posetila i šef Kancelarije Saveta Evrope Meri En Henesi koja je rekla da je iz Tužilaštva dobila informaciju da će radovi u svakom slučaju biti nastavljeni.

Predsednik Udruženja Mandić smatra da je prekid radova na ekshumaciji opstrukcija vlasti BiH, na čelu sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem.

Ekshumacija srpskih žrtava iz velike masovne primarne i sekundarne grobnice na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku počela je 22. jula.

Tokom kopanja su u tri navrata pronađeni skeletni ostaci za koje je dokazano da su ljudskog porekla.Lučić je naveo da je iz jednog od do sada pronađenih fragmenata izolovan DNK, iz drugog se to pokušava učiniti, dok iz trećeg to neće biti moguće, jer je izgoreo.

"Ostala dva uzorka narednih dana biće poslata na izolovanje DNK", dodao je on.

Prema tvrdnjama Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, postoje saznanja da je na ovoj deponiji zakopano više desetina Srba iz Sarajeva, prenose mediji u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track