PRODUŽEN PRITVOR: Predrag Bubalo još tri meseca iza rešetaka!
Foto: Tanjug

Apelacioni sud prihvatio zahtev tužilaštva

PRODUŽEN PRITVOR: Predrag Bubalo još tri meseca iza rešetaka!

Crna Hronika -
Apelacioni sud smatra da i dalje postoje razlozi za produženje pritvora, kao i da je počinjeno krivično delo uznemirilo javnost

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu je na predlog tužioca za organizovani kriminal za još tri meseca produžio pritvor bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu osumnjičenom za zloupotrebe prilikom prodaje akcija Luke Beograd preduzeću Vorldfin.

Bubalo je sa saradnicima uhapšen 14. juna, a po ovoj odluci suda pritvor može da mu traje do 8. decembra.

Osim Bubalu pritvor je produžen i za još pet njegovih saradnika Miodragu Đordeviću, Aleksandru Gračancu, Goranu Mrđi, Alekseju Misailoviću i Jasmini Dragutinović.

Po nalaženju Apelacionog suda i dalje stoje razlozi za produženje pritvora zbog visine zaprećene kazne za krivično delo za koje su osumnjičeni - zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, (za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od preko 10 godina), kao i jer je težina posledice izvršenja krivičnog dela dovela do uznemirenja javnosti.

Pri donošenju ovakve odluke Apelacioni sud je imao u vidu i da je u daljem toku postupka potrebno ispitati svedoke, kao i da je Tužilaštvo 26. avgusta 2013. godine donelo rešenje o ekonomsko finansijkom veštacenju, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

"Iz spisa predmeta proizlazi postojanje osnovane sumnje da je preduzimanjem inkriminisanih radnji okrivljenih privrednom društvu iz Luksemburga pribavljena imovinska korist u iznosu od oko 5.700.920 evra na štetu budžeta Republike Srbije, a što višestruko prevazilazi iznos neophodan za kvalifikovani oblik krivičnog dela zloupotreba službenog položaja", ukazano je u rešenju suda.

Takođe sud svoju odluku obrazlaže i svojstvima koja su okrivljeni imali u vreme preduzimanja inkriminisanih radnji Bubalo – ministar privrede Vlade RS, Miodrag Đordevic – direktor Agencije za privatizaciju, Goran Mrđa – izvršni direktor Agencije za privatizaciju, Aleksej Misailović – direktor Centra za tržište kapitala, Aleksandar Gračanac – direktor Akcijskog fonda i Jasmina Dragutinović – direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju pdodaje u Akcijskom fondu).

Od značaja za sud je, kako se navodi, i činjenica da je "Luka Beograd“ preduzeće od znacaja za Srbiju s obzirom na svoju infrastrukturu, privredni potencijal i veliki broj zaposlenih, čiji su poslovanje i bonitet u velikoj meri oštećeni nezakonitim postupanjem osumnjičenih lica.

Pri donošenju ove odluke Apelacioni sud je imao u vidu i to da je „Luka Beograd“ imala veliki broj malih akcionara pre izvršenja krivicnih dela, što ukazuje na vitalni značaj koje je ovo preduzeće imalo i još uvek ga ima u poslovnom i privrednom sistemu Republike Srbije.Naredbom o sprodvođenju istrage, bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslav Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac, terete se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, ali oni više nisu u pritvoru.

Preduzeće "Vorldfin" je u vlasništvu biznismena Milana Beka.Bubalo je uhapšen 14. juna sa još sedam saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, čime je država oštećena za više od 5,7 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track