ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA: Novo suđenje zakazano za 18. oktobar!

Pokušaj ubistva u Budvi

ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA: Novo suđenje zakazano za 18. oktobar!

Crna Hronika -
Na optuženičkoj klupi ponovo će se naći nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i načelnici odeljenja u tom centru za unutrašnji i spoljni ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić

BEOGRAD - Početak ponovljenog suđenja bivšim pripadnicima beogradskog centra državne bezbednosti zbog optužbi da su učestvovali u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, zakazan je za 18. oktobar pred Višim sudom u Beogradu.

Na optuženičkoj klupi ponovo će se naći nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i načelnici odeljenja u tom centru za unutrašnji i spoljni ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić pošto je Apelacioni sud letos ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Ukinutom presudom Višeg suda u Beogradu od 18. juna prošle godine Radonjić je bio osuđen na osam, a nekadašnji načelnici Trećeg i Šestog odeljenja beogradskog centra DB, Stevan Basta i Ratko Romić, na po sedam godina zatvora.

U prvostepenoj presudi beogradski Viši sud utvrdio je da su optuženi pratili Draškovića, fotografisali njegovu kuću i album sa tim fotografijama posredno predali atentatorima - pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije koje je, pre osam godina, Specijalni sud, zbog tog zločina, osudio na višedecenijske kazne zatvora.

Oni su međutim od početka suđenja tvrdili da nisu krivi i da odbacuju navode optužnice kao "sramne i lažne", jer su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe.Basta i Romić su, prema navodim optužnice, po nalogu svog šefa Radonjiića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi.

Zatim su te fotografije predali Radonjiću, (u ranijoj optužnici Radomiru Markoviću, koji je postupao po nalogu tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića).

Kako se navodi u optužnici, Radonjić je te fotografije "posredno predao neposrednim izvršiocima neuspelog atentata" - pripadnicima "Crvenih beretki" koji su već osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne pred Specijalnim sudom - Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću.Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja