Srbinu mučenom u Lori odšteta 43.000 evra
Foto: Beta

Sakrili predmet

Srbinu mučenom u Lori odšteta 43.000 evra

Crna Hronika -
Dragomir Miljković u splitskom logoru je završio avgusta 1992. godine, a postupak protiv njega vodio je sadašnji hrvatski državni tužilac Mladen Bajić

ZAGREB - Državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić sakrio je svojevremeno u fioku predmet o Srbinu Dragomiru Miljkoviću, koji je mučen u splitskoj “Lori”, pa sada država mora da, nakon nagodbe, plati Miljkoviću oko 43.000 evra.

Miljković je završio u “Lori” krajem avgusta 1992. godine, a postupak protiv njega vodio je upravo sadašnji državni tužilac Bajić, nadležan i za postupak u sklopu kojeg su u junu 1992. godine u “Lori” završili Srbi iz kaštelanskog zaleđa.

Oni su tada osumnjičeni za “podrivanje ustavnog poretka i oružanu pobunu”, a danas, kao žrtve, u pravosnažno zaključenom “slučaju Lora” tuže osam vojnih policajaca.

Opštinsko tužilaštvo u Splitu nagodilo se sa Dragomirom Miljkovićem, pa će mu za stvari odnesene iz stana u Ulici Ruđera Boškovića država platiti 29.000 evra, dok će za bolest - PTSP, koji mu se razvio tokom zatočeničkih dana u “Lori”, dobiti oko 6.000 evra.

Država će na ime parničnog troška platiti i advokata koji je zastupao Miljkovića u dva spora koja su na splitskom Opštinskom sudu vođena od 1993. godine. Sve ukupno reč je o iznosu od gotovo 43.000 evra.

Poreski obveznici mogu biti srećni - jer Miljkoviću nisu ništa platili za polomljena rebra i otimačinu stana, odnosno, stanarskog prava.

O Bajićevom učešću u slučajevima koji su se dešavali u “Lori”, a danas su pred sudovima, štampa je često pisala.

Tako je 13. juna 1992. godine Bajić posetio “Loru” kada su stradali Nenad Knežević i Gojko Bulović - Srbi iz kaštelanskog zaleđa koje je glavni državni tužilac tada teretio za formiranje SAO Kaštela s ciljem pripajanja SAO Krajini.

Reč je bila o potpuno izmišljenom iskazu građevinskog radnika Petra Novakovića, koji se nedavno u pijanom stanju - ubio.

Bajić je deset godina kasnije tvrdio da nije znao da su civili dovođeni u “Loru”, ali je nakon 13. juna 1992. godine to morao znati, jer se uverio vlastitim očima.

Stoga, se posavlja pitanje kako je onda Miljković završio u “Lori” više od dva meseca kasnije.

Nakon gotovo dva miliona kuna isplaćenih porodicama Bulović i Knežević, obeštećeno je još nekoliko ljudi, bivših zatvorenika “Lore” i žrtava “montiranog procesa Mladena Bajića”.

Državno tužilaštvo zaključilo je nagodbe na 140.000 kuna za prebijanje i spajanje na struju sa popratnim efektima na psihu.

Oštećenih je mnogo, tako da će ukupna svota sigurno premašiti tri miliona kuna, a sve su to posledice postupaka koje je prije 20 godina vodio sadašnji glavni državni tužilac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track