Stefanović: Najintenzivnija borba protiv organizovanog kriminala
Foto: Kurir štampano

Ministar policije

Stefanović: Najintenzivnija borba protiv organizovanog kriminala

Crna Hronika -
Ministar je izjavio i da je policija došla do određenih dokaza u istrazi protiv Dragoslava Kosmajca. "Mi već sada imamo neke elemente za različite strvari. Kada budemno spremni da izađemo s konkretnim činjenicama i kada budemo zaokružili istragu, obavestićemo javnost", kazao je Stefanović

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je smanjen kriminalitet na ulicama velikih gradova, pre svega Beograda, za gotovo 20 odsto i da se sada najintenzivnije radi na borbi protiv organizovanog kriminala.

Stefanović je, govoreći o prvih 100 dana rada ministarstva na čijem je čelu, najavio da će do kraja godine MUP uštedeti više od milijardu dinara. Samo saobraćajna policija u poslednja dva meseca uštedela je 25 odsto goriva, a u tom periodu za 250 odsto povećan je broj lica koja su uhvaćeni da su vozili pod dejstvom alkohola ili da su učinili neki drugi prekršaj, precizirao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da je formirana radna grupa za novi zakon o policiji, čija novina će biti uvođenje karijernog napredovanja, što znači da u MUP-u neće moći neko da postane načelnik neke uprave, a da nema nikakvo prethodno znanje i iskustvo.

On je najavio da će policija biti više vraćena u zajednicu, podsetivši da je ranije skoro svaka mesna zajednica ili svaka ulica imala svog pozornika i da će u svako mesto, gde se izvršavaju krivična dela, biti upućen dovoljan broj policajaca.

Stefanović je istakao da se sada najintenzivnije radi na borbi protiv organizovanog kriminala i da su formirane radne grupe i za Dragoslava Kosmajca i Darka Šarića.

Na pitanje novinara kada će saopštiti javnosti detalje iz istraga, Stefanović je odgovorio da je odlučio da "dok ne budemo spremni sa konkretnim krivičnim prijavama, ne izlazimo ni sa kakvim pravcima istrage".

Upitan da li se do sada došlo do nekih dokaza, ministar unutrašnjih poslova je odgovorio potvrdno.

Postoje dokazi u vezi sa Dragoslavom KosmajcemMinistar je izjavio i da je policija došla do određenih dokaza u istrazi protiv Dragoslava Kosmajca koji je označen za najvećeg narko dilera u Srbiji. Stefanović je rekao da je policija u istrazi pošla od imovine Dragoslava Kosmajca i da iz te istrage idu ostale koje se sada sprovode.

"Mi već sada imamo neke elemente za različite strvari. Kada budemno spremni da izađemo s konkretnim činjenicama i kada budemo zaokružili istragu, obavestićemo javnost", istakao je Stefanović, ne želeći da iznese konkretne detalje u vezi s tom istragom.

Ministar je kazao i da je formirana radna grupa koja radi na novom Zakonu o policiji, čija će osnovna novina biti, kako je istakao Stefanović, karijerno napredovanje. Prema njegovim rečima, to će značiti da niko neće moći odmah po dolasku u Ministarstvo da postane načelnik neke uprave, bez dovoljno znanja i iskustva.

"Oni ljudi koji su godinama kroz karijeru bez ikakvih mrlja napredovali, oni će biti promovisani, ostali će morati da zasluže i neće moći da napreduju mimo pravila", precizirao je Stefanović. Ministar je naveo da su smene u policiji bile neminovnost zbog nezadovoljavajućih rezultata, ali da suštinska reforma policije nije u kadrovskim već u sistemskim promenama.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track