NIŠTA OD DOGOVORA SA RTS: Opozicija nezadovoljna razgovorom sa predstavnicima javnog servisa, protest u nedelju
Foto: Dado Đilas

RTS pozvao na susret radi poštovanja medijskih zakona

NIŠTA OD DOGOVORA SA RTS: Opozicija nezadovoljna razgovorom sa predstavnicima javnog servisa, protest u nedelju

Izbori 2018. -

Predstavnik Pokreta Slobodnih građana Rade Veljanovski izjavio je danas da predstavnici opozicionih stranaka na sastanaku sa članovima Upravnog odbora Radio televizije Srbije nisu dobili zadovoljavajuće odgovore i zbog toga pozivaju građane Beograda da sutra u 19 sati dođu ispred zgrade RTS u Takovskoj da izraze svoj protest.

Zatražili su ostavke, odnosno smene predsednika Upravnog odbora, generalnog direktora i urednika informativnog programa javnog servisa. Predstavnici Upravnog odbora nisu prihvatili taj zahtev, a ostavke su zahtevane "zbog nepoštenog, neprofesionalnog i nezakonitog izveštavanja RTS-a u dužem vremenskom periodu, što je utvrđeno izveštajima nezavisnih organizacija", navodi se u zajedničkom saopštenju opozicionih stranaka.

Veljanovski je novinarima u zgradi RTS rekao da su predstavnici opozicije na sastanku izrazili svoje nezadovoljstvo radom javnog servisa koji prema njihovom mišljenju već duže vereme krši zakon o javnim medijskim servisima, kao i novinarske profesionalne i etičke standarde i da su zbog toga zatražili ostavke generalnog direktora Dragan Bujoševića, urednika Informativnog programa Nenada Stefanovića i predsednika UO RTS Vladimira Vuletića.

Potom se novinarima obratio i Vuletić koji je rekao da su razrešenja rukovodstva RTS regulisana zakonom i da ako se pokaže da su prekršili pravila biće razrešeni, ali da procedura nalaže da prvo Programski savet RTS analizira program i donedse stav o tome. On je dodao da su protesti legitimno pravo građana.

Sastanku u zgradu javnog servisa prisustvovali su Goran Ćirić iz Demokratske stranke, Zoran Živković iz Nove stranke, Vladimir Gajić iz Narodne stranke, Ana Stevanović u ime pokreta Dosta je bilo, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, Rade Veljanovski iz Pokreta slobodnih građana, predstavnik Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Radomir Lazović, Ferida Čustović iz Levice Srbije i predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović.

DSS: Zahtevi RTS-u opravdani, ali nedovoljni

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da su zahtevi grupe opozicionih stranaka upućeni Radio-televiziji Srbije (RTS) opravdani, ali da su nedovoljni.

U saopštenju DSS je navela da kao inicijator zajedničkog utvrdjivanja uslova koje je potrebno ispuniti kako bi se izbori smatrali fer i poštenim, podržava zahtev grupe opozicionih stranaka da RTS uspostavi podjednaku zastupljenost stranaka na javnom servisu i jednak prostor za predstavljanje njihovih izbornih programa.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: RASVETLJAVANJE JELENINOG UBISTVA?! Evo šta otkrivaju detalji optužnice protiv Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track