GENERAL SRETO MALINOVIĆ: Šutanovac će biti odličan gradonačelnik
Foto: Dado Đilas

INTERVJU Kandidat za odbornika sa liste DS

GENERAL SRETO MALINOVIĆ: Šutanovac će biti odličan gradonačelnik

Izbori 2018. -

Kao ministar odbrane pokazao je izuzetne menadžerske sposobnosti i ne sumnjam da će građanima vratiti dostojanstvo i poboljšati materijalni status

Sreto Malinović, general avijacije u penziji, priznaje u razgovoru za Kurir da nije imao nameru da se politički angažuje ali, kako kaže, „ukupno stanje u društvu ga je nateralo da učini ono što mu savest nalaže“.

Uveren jer da samo DS „može da pobedi SNS“.

- Samo glas za DS je siguran glas. Učlanjenjem sam prihvatio da se angažujem, a beogradske izbore vidim kao prvu fazu borbe za oslobođenje Srbije.

Kako ćete to „osloboditi Beograd“?

- Parlamentarnim i terenskim aktivnostima kojima je dosledno ukazivao na probleme, nudeći konkretna rešenja, jedino je DS pokazao da može pred Beograđane sa punom odgovornošću za izrečeno i učinjeno. DS je stožer jedine prirodne i strateške koalicije - sa Novom, SDS i ZEP-Zeleni, a koja je zasnovana na demokratskim vrednostima, bez matematičkih i drugih kalkulacija. Ukoliko lista broj 4 „Da oslobodimo Beograd“ dobije mogućnost da igra ključnu ulogu u formiranju većine u gradskoj skupštini, to će biti garancija ispunjenja svega sa čime izlazimo pred građane.

foto: Dado Đilas

Šta vidite kao najveće probleme Beograđana?

- Možemo ih nabrajati unedogled, ali ključno je da je vlast nesposobna da rešava probleme, uspostavi prioritete kako bi olakšala funkcionisanje grada i život ljudi. Umesto toga, nametima opterećuju budžet ionako osiromašenih građana. Očigledno je da su im prioriteti sasvim drugačiji od deklarisanih. Kada pogledate „crnu knjigu“ koju smo predstavili, shvatite da su najveći problemi našeg grada kriminal i korupcija u kome je ogrezla ova vlast.

O obećanjima

GRAĐANIMA NUDIMO SAMO OSTVARIVO

Koliko je realno sve ono što političari obećavaju u kampanji - nova radna mesta, besplatne knjige, prevoz...?

- Nijedno rešenje koje je predložila naša lista nije demagoško, svako je potpuno ostvarivo, testirano u praksi, ili ga je DS već sprovodio, ili je primer iz sveta. Kada slušate šta sve obećava vlast, a znate kako su radili i šta su sve ispunili od ranijih obećanja, imate utisak da vam testiraju inteligenciju ili da se to dešava na nekoj drugoj planeti.

Kakav gradonačelnik treba Beogradu?

- Gledajući „ponudu“, imam utisak da se neki nude kao spasioci, ali to baš ne ide tako. Gradu ne treba samo prvi komunalac, već ozbiljan političar koji ima iskustvo i razume funkcionisanje velikih sistema, ko ume da formira dobar tim i uspostavi organizaciju rada. Smatram da je Dragan Šutanovac kao ministar odbrane pokazao izuzetne menadžerske sposobnosti, reformisao je i vratio poverenje u vojsku. Zato nemam nikakve sumnje da će biti odličan gradonačelnik koji će građanima vratiti oteto, dostojanstvo i poboljšati materijalni status ljudi u Beogradu.

Zavetnici

REŠITI KOMUNALNA PITANJA U SURČINU

Kandidat za gradonačelnika liste „Beograd ima snage - Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski razgovarala je juče sa stanovnicima Surčina. Ona je tom prilikom podsetila da je ovo opština u kojoj su vlasti dale najviše obećanja, a nijedno nisu ispunile:

- Do sada su građani uplatili preko 20 rata za izgradnju kanalizacione mreže, ali uprkos obećanjima to pitanje ni do dan-danas nije rešeno.

Šta biste vi drugačije radili od dosadašnje vlasti? U kom smeru treba da se razvija grad?

- Prvi korak mora da bude ispitivanje poslovanja vlasti, njihovih nameštenih ugovora i tendera. Zatim, raskinuti štetne ugovore, obustaviti beskorisne projekte i sredstva preusmeriti na rešavanje gorućih problema. Sve staviti na uvid građanima. Potom sledi vraćanje olakšica i subvencija svim kategorijama građana koji su bili korisnici i u četvrtoj fazi preispitivanje iznosa različitih taksi i poreskih nameta. Paralelno s tim ide rešavanje komunalnih, saobraćajnih, kulturnih i drugih problema. Beograd će se razvijati kao istinska metropola.

POKS

BESPLATAN PREVOZ

Kandidat za gradonačelnika Beograda Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović predstavio je juče građanima projekat besplatnog gradskog prevoza. On je rekao da prevoz mora biti besplatan za finansijski najugroženije kategorije stanovništva, nezaposlene, decu, studente i penzionere, a na teret budžeta grada i preduzeća koja već sada plaćaju markice za zaposlene radnike.

- Obaveza gradske uprave je da obezbedi stabilan budžet, uređen komunalni sistem, ali pre svega da pomaže ljudima i olakša im svakodnevni život - rekao je Mihailović.

Kurir / Boban Karović

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track