Najnovije vesti

KOORDINATORKA SIGURNE KUĆE VESNA STANOJEVIĆ ZA KURIR: Imamo rešenja za probleme ugroženih
Foto: Marina Lopičić

INTERVJU

KOORDINATORKA SIGURNE KUĆE VESNA STANOJEVIĆ ZA KURIR: Imamo rešenja za probleme ugroženih

Izbori 2018.

Realizovaćemo planove koji se tiču eliminisanja svih oblika nasilja, porodičnog, vršnjačkog, nad ženama. Ovde je potreban timski rad. Zato i jesam na listi, svim svojim srcem

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće i kandidatkinja za odbornika na listi „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“, kaže da je svim srcem uz taj tim jer shvataju važnost problema porodičnog i vršnjačkog nasilja, kao i nasilja nad ženama i imaju plan za rešavanje tog problema, u čemu je Grad i dosad učestvovao.

Koji je bio vaš motiv, da se kao nestranačka ličnost uključite u politiku i budete kandidat na listi „Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd“?

- Moj cilj i jedini motiv je da pomognem devojkama, ženama i njihovoj deci da ne trpe nasilje, da smognu snage da pomognu sebi i svojim najmilijima. Sigurna kuća im pruža utočište i sigurnost, mir i na kraju svaku pomoć kako bi se osnažile i nastavile svoj život bez nasilja. Zajedno s njima proživljavala sam i proživljavam njihove sudbine. Šta je politika nego način da se dođe do još efikasnijeg rešenja i pomoći ženama koje nemaju gde da odu, koje su istrošene, umorne i iscpljene od svakodnevnog straha. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dao je efekte i našao punu primenu, to je bio veliki korak od kojeg su nasilnici ustuknuli.

Problema ipak ima i dalje?

- Naša borba još traje, što potvrđuju nedavni tragični slučajevi. Više od decenije, statistika ubijenih žena je bila zaista poražavajuća, a ništa nije preduzeto. Zato podržavam listu „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“, zbog shvatanja važnosti ovog problema i lične inicijative dok je bio premijer da se zakonsko rešenje što pre nađe u primeni.

Čime ćete da doprinesete razvoju Beograda? Za šta ćete da se borite kao odbornik?

- Želim da iniciram određene promene, sve do njihove realizacije. Želim da predložim nova rešenja i da svojim dugogodišnjim znanjem i iskustvom pomognem onima kojima je ta pomoć potrebna. Tu pre svega mislim na žrtve porodičnog nasilja, ali i na vršnjačko nasilje. Žena koja je napustila svoju kuću i pobegla od nasilnika ekonomski mora biti nezavisna. U sigurnoj kući, pored osnovnih potreba, ženama nudimo mogućnost da rade. Grad pomaže i može mnogo da pomogne. U svakom slučaju, naš tim čeka još mnogo posla. Žene su se danas osnažile i ohrabrile, veruju institucijama, veruju državi, izgubio se strah i stid, one prijavljuju nasilnike, jer znaju da mogu da očekuju pomoć. To ranije nije bio slučaj.

foto: Marina Lopičić

Šta biste prvo učinili i promenili u Beogradu?

- Mnogo je planova koje ćemo realizovati, a koji se odnose na još snažnije eliminisanje svih oblika nasilja, nad ženama, porodičnog nasilja, vršnjačkog, socijalne politike. Ovde je potreban timski rad. Zato i jesam na listi. Svim svojim srcem. Mnogo je toga započeto, ali nas isto tako čeka još mnogo posla. Kao pojedinac, ne možete imati veliki rezultat, ali zajedno možemo da uradimo mnogo. Plan postoji, želja postoji, energija čeka da bude iskorišćena, zato 4. marta građani treba da glasaju za listu „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“.

O daljoj karijeri

NASTAVIĆU DA RADIM POSAO KOJI VOLIM

Da li će eventualni posao u Skupštini grada remetiti vaš angažman u sigurnoj kući?

- Moje dalje angažovanje neće remetiti moj posao koordinatora u sigurnoj kući. Svoj posao volim i radiću ga i dalje. Žene koje traže pomoć mi veruju i ja verujem u njih i njihove mogućnosti, verujem da su spremne i snažne da kažu „ne“ nasilnicima. A mi smo tu da pružimo svaku pomoć.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Marina Lopičić