TADIĆ: Srbija će imati štetne posledice zbog stavljanja na crnu listu organizacije FATF
Foto: Fonet/Marija Oković

izbori

TADIĆ: Srbija će imati štetne posledice zbog stavljanja na crnu listu organizacije FATF

Izbori 2018. -

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDS) Boris Tadić danas je ponovo upozorio na štetne posledice koje će Srbija imati zbog stavljanja na "crnu listu" međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force) koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

"Ova činjenica osramoćuje Srbiju u međunarodnoj finansijskoj i političkoj instituciji i najverovatnije će već u martu Evropska komisija predložiti Evropskom parlamentu stavljanje Srbije na crnu listu zemalja, koja ugrožava evropski sistem finansija i ugroziće sistem finansiranja u budućnosti i investicije u Srbiji i uopšte reputaciju zemlje", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Beogradu ističući da Vlada prikriva te informacije.

On je rekao da je bilo prilike da se nedostaci isprave, ali da to nije učinjeno i da se Srbija suočava sa ogromnim problemima za koje najveću odgovornost snosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Dušan Vujović.

"Posledice će biti katastrofalne po našu zemlju, po reputaciju naše zemlje kao članice UN i pretendenta na članstvo u EU, a biće katastrofa i po budući ekonomski razvoj naše zemlje, uprkos što Vučićev režim prikazuje neverovatne rezultate lažući i obmanjujući građane kakva je stvarna situacija u Srbiji. Mi smo poslednja zemlja po svim parametrima u regionu", rekao je Tadić. On je rekao da je vlast povezana sa organizovanim kriminalom, da su u porastu mafijaška ubistva što je, kako je dodao, na nekim od prethodnih konferencija i nagovestio da će se desiti.

Tadić je kazao da neće odustati od postavljanja pitanja sve dok na njega ne dobije odgovor - šta su Vučić, Vlada Srbije i BIA uradili kada im je ubijeni predsednik Građanske inicijtive SDP Oliver Ivanović ukazao na pretnje kojima je izložen.

On je istakao da je bila njihova obaveza da ga zaštite kao što je on kao predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost to učinio Vučiću i Tomislavu Nikoliću kada su tražili zaštitu od Vojislava Šešelja posle napuštanja Srpske radikalne stranke. Tadić je kazao da se Srbija danas suočava sa ogromnom opasnošću po bezbednost ove zemlje, a da je ona "posledica zakonomernih i direktnih odnosa SNS i SRS".

On je javno postavio pitanje lideru SRS Vojislavu Šešelju da li su ubice Zorana Đinđića bili članovi SRS-a.

"Lider SRS mora da odgovori na to pitanje. Kako se hvalio informacijama iz kriminalnih krugova pred ubistvo Zorana Đinđića, ja ga danas pozivam da javno odgovori da li su možda neki pripadnici zemunskog klana bili i članovi SRS-a", pitao je Tadić.

On je kazao i da je kampanju SNS-a 2012. godine finansirao trgovac oružjem Slobodan Tešić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Fonet/Marija Oković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo ko je prva žrtva smrzavanja u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track