DA SE NE LAŽEMO SA AJOM JUNG I GORANOM GRBOVIĆEM: Beograd sada ima više sluha za kulturu
Foto: Printscreen Kurir Tv

EMISIJA

DA SE NE LAŽEMO SA AJOM JUNG I GORANOM GRBOVIĆEM: Beograd sada ima više sluha za kulturu

Izbori 2018. -

Gosti predizbornog izdanja emisije „Da se ne lažemo“ koja se emituje večeras u 21 sat na www.kurir.rs, fb stranici Kurira i našem YouTube kanalu su direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung i bivši košarkaš Goran Grbović, predstavnici liste „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung je rekla da da ova gradska vlast ima više sluha za kulturu i da su u tom smislu napravljeni vidljivi rezultati.

- Za 15 godina, koliko beogradski festival igre postoji, dosta sam uradila da srbija i beograd promene svoj imidž u svetu. Prvi put imamo slučaj da jedna politička opcija uvodi kulturu kao svoj cilj. Posle deset godina otvoren je Muzej savremene umetnosti, za nekoliko meseci će da bude otvoren i Narodni muzej. Često smo u umetničkim krugovima navodili kao glavni uzrok svojih neuspeha navodili da su ova dva muzeja zatvorena. Pozitivne promene se dešavaju naočigled sih nas. Naravno, u umetnosti uvek može biti bolje – rekla je Jung govoreći u motivima zbog kojih je ušla u politiku.

foto: Printscreen Kurir Tv

- Novi model funkcionisanja i veća vidljivost uspešnih institucija su moj cilj, radićemo i na drugim projektima. Insistiram na kvalitetu, a ne na kvantitetu sadržaja koji mogu da dobace van naših granica, rekla je Jung.

Košarkaš Goran Grbović je rekao da je njegov motiv za podršku SNS-u, iako nije njihov član, potreba da se pomogne mladima, putem, na primer, besplatnih škola sporta

- Ova gradska vlast jhe obezbedila mnogo više besplatnih sportskih sadržaja, a moja vizija je da se bivši sportisti okupe i pomognu da se bave decom, rekao je Grbović, koji je naveo da želi da omogući deci u svim delovima grada podjednake uslove.

foto: Printscreen Kurir Tv

Na pitanje o stavu Duška Vujoševića o stavu prema SNS, Grbović je rekao da mu je Vujošević prijatelj i da svako ima pravo na svoje mišljenje.

- Ne trebamo da se delimo sada, i to je isključivo njegovo mišljenje, a ja sam mu samo javno zamerio da nije trebao da koristi Partizan za promociju svojih poliičkih ideja, rekao je Grbović.

Aja Jung je rekla da rezultati u Beogradu govore za sebe, a da je za nju otvraranje MSU bilo spektakularno, i da se otvaraju nove mogućnosti i da su u Beograd počeli da dolaze ljudi zbog umetničkih sadržaja, što menja percepciju jednog grada i menja njegov turizam

foto: Printscreen Kurir Tv

- Kada se Beograd pozicionira na mapi kao kulturna prestonica onda će se promeniti i turistička ponuda., rekla je Jung.

- Do pre 5-6 godina imali smo lep noćni život na splavovima, a sada imamo Savsku promenadu, i turistička ponuda će se promeniti, rekao je Grbović i dodao da je strašno teško popravljati stvari iz prethodne vlasti, sa manje novca i sa projektima koji se ne biraju. Meni je bitno da nema diskriminacije u kulturi i urbanizmu, rekao je Grbović, i dodao da se i kanalizacija mora raditi korak po korak.

Aja Jung je rekla da je tema metroa van njenog delovanja, kao i kanalizacija, i da je za to potrebno vreme.

- Mnogim stvarima se nije verovalo, kao ni u Beogradski festival igre. Verujem da je to svetska manifestacija i ja u politiku sam ušla da pomognem da i druge manifestacije postanu vidljive kao taj festival, da i druge institucije usvoje model funkcionisanja, jer se čini da su mnogo zatvorene u stare modele. Ako krenemo od vrtića ćemo sigurno biti bolja nacija, rekla je Jung.

- Tvrdim da će ova vlast ostvariti Fajnal for. Velika je pomoć gradske vlasti Zvezdi i Partizanu, rekao je Grbović.

- Mi imamo tim i jasnu ideju da našim iskustvom pomognemo mladima i svim građanima. Mi se bavimo svojim poslom i kampanja nije naša sredina, i sad shvatam koliko je te teško, rekao je Grbović. On je dodao da će na izborima biti teško, i da građani odlučuju.

Aja Jung je rekla da je ovo prvi put da prati kampanju iznutra. Grbović je rekao da se cela kampanja radi da bi se poboljšao život građana pojedinačno i svih Beograđana.

- Mislim da se radnije nije vodilo računa o građaninu, i da je ova vlast pokazala da joj je glavni cilj građanin. Time se ide prema jednoj ozbiljnoj evropskoj metropoli, i za mene je ova lista sa nestranačkim kandidatim ajedan veliki civilizacijski iskorak, rekao je Grbović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track