Ko je na vlasti?

Komentar dana

Ko je na vlasti?

Komentar dana -

Jasno je, novu vladu Srbije čeka ozbiljan posao. Novi premijer i ministri moraju odmah da zaustave divljanje dinara i zakrpe rupu u budžetu (procenjuje se da bi državne kase republike i opština mogli bi da budu u minusu od 200 milijardi dinara) uz zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru i smanjenje birokratije. Kažu, neophodan je i rebalans budžeta uz povećanje PDV. Izazov je i obnova zaustavljenih pregovora sa MMF, rad na smanjenju korupcije, privlačenju investicija...

Novi kabinet čeka i nastavak razgovora s Prištinom kako bi se ubrzao početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju. Prvo, problemi nisu od juče i rešavanje jeste posao članova Vlade, koji za to primaju plate iz državne kase, koju punimo svi mi, građani Srbije, kao poreski obveznici. Drugo, svi su znali šta ih čeka kad su ušli u izbornu kampanju i za sve pare se borili za vlast.Ipak, jedino u Srbiji poraženi na izborima hoće da vode Vladu, a pobednici se sklanjaju u stranu i „vruću stolicu” prepuštaju drugoplasiranima.

Čelni ljudi Srpske napredne stranke su proteklu deceniju proveli u opoziciji i od naroda na sve načine - čak i štrajkom glađu - tražili podršku kako bi od demokrata preuzeli vođenje državom. I sada kad su im građani ukazali najveće poverenje i to potvrdili na predsedničkim izborima birajući Tomislava Nikolića za šefa države, nisu im pokazali elementarnu zahvalnost. Ni pokušali nisu da pregovaraju sa drugim strankama o formiranju vlade.

Unapred su odustali i mandat ustupili političkim konkurentima, kod kojih je uprkos porazu na parlamentarnim i predsedničkim izborima izostala elementarna pristojnost. DS je ignorisao poruku građana da su nezadovoljni njihovim radom i „uzeo” funkciju premijera. Pokazali su makar odgovornost i spremnost da se uhvate u koštac s teškoćama, uprkos prognozama da će iz nove vlade izaći još slabiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track