REDAKCIJA KURIRA: (Ne)koristan idiot
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: (Ne)koristan idiot

Lični stav -

Da odmah na početku bude jasno: Kurir apsolutno osuđuje s v a k o nasilje, verbalno, mentalno ili fizičko, nad b i l o k o j i m novinarom, nezavisno od redakcije u kojoj radi. Ovo se, naravno, bezuslovno odnosi i na Krik. Molimo čitaoca da napred rečeno primi k znanju. A Stevan Dojčinović, šef Krika, to već zna... iako ovih dana tvrdi da mu Kurir crta metu na čelu.

Da podsetimo: pitali smo Dojčinovića da li poznaju Belivuka, da li je Krik bio u kontaktu s njim i, ukoliko jeste, koji je razlog za tu komunikaciju, kao i otkud to da Belivuk roditelje nestalih osoba upućuje da priču o nestanku sina objave baš na portalu Krika? Pitanja su logična, takva bi bila u svakoj uređenoj zemlji, a dodatno su opravdana u Srbiji, u kojoj su ubice premijera tokom pripreme atentata imali novinare i list sa kojima su „sarađivali“, odnosno imali su list koji je objavljivao ono što je zločinačkom klanu odgovaralo.

Hajde da vidimo činjenice...

U svojoj odbrani iznetoj na sajtu Krika, Dojčinović priznaje da je bio u kontaktu s Belivukom. Naime, govoreći o ocu jedne od nestalih osoba, kaže: „Belivuk mu je predložio da se obrati nama.“ On ne kaže da to „otac kaže“, već da ima neposredna saznanja šta je Belivuk uradio.

Takođe, Dojčinović je imao stalnu komunikaciju s advokatom Velje Nevolje.

„Sa advokatima ljudi koji su optuženi za kriminal se priča kako bi se saznalo više o istragama, sudskim postupcima, ali i čuo njihov ugao gledanja, njihova odbrana.“

I, uopšte, zanimljivo je njegovo viđenje novinarskog posla:

„Kada istražujete kriminal, naravno da će vam informacije stizati i od policajaca i od tužilaštva, ali i od kriminalaca.“

Na stranu to što se istragom kriminala bave policija i tužilaštvo, a ne novinari, pa makar oni bili samozvani „nezavisni i profesionalni“, ali s ovom logikom nešto nije u redu. „Kad istražuješ ubistva, naravno da će ti informacije stizati i od ubice“? Taj rad?

Moglo bi se pomisliti da je Dojčinović „korisni idiot“, umišljeni delilac pravde koji se zaigrao i koji ne zna da advokati odbrane ne daju „informacije“, već medije koriste u cilju odbrane svojih klijenata, kako ostali, tako i advokat Veljka Belivuka.

Ali koliki idiot treba da budeš pa da veruješ da ti kriminalci nesebično „daju informacije o kriminalu“ i da ih ti plasiraš kao relevantne za javnost?

Pre će biti da je reč o dogovoru od kojeg obe strane imaju korist, ali se Kurir neće upuštati u nagađanja o kakvoj koristi Krika bi moglo da bude reči.

Vratimo se na onu metu koju Kurir navodno crta Dojčinoviću na čelu: „Imamo dve kriminalne organizacije koje se međusobno ubijaju. Stradaju i članovi porodica, advokati... U takvim okolnostima, mi smo stavljeni na jednu stranu. Mislim da je ovo najopasnija situacija u kojoj smo se nalazili“, kaže Dojčinović povodom otkrivanja njegovih veza s Belivukom.

Ali u istom tom svom tekstu on se hvali kako Krik godinama „piše o ekipi Veljka Belivuka“. Pitanje je: zašto je sada „najopasnije“. Zašto tvrdi da je ugrožen sada, kad su Belivuk i njegovi u zatvoru, a nije bio onda kad su bili na vrhuncu moći, a „Krik ih je raskrinkavao“?

Šta god da je razlog, uobičajena priča o ugroženosti „istraživačkih novinara“, na osnovu koje se dobijaju donacije, ili realni strah, Kurir nema i ne može da ima veze s tim.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track