REDAKCIJA KURIRA: Šta se računa?
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Šta se računa?

Lični stav -

Sve je to luk i voda! To kako oni zamišljaju spoljnu politiku.

Prošle nedelje pojedini analitičari i neki naši susedi digli su se na zadnje noge zbog samita nesvrstanih u Beogradu.

Florijan Biber, profesor Centra za jugoistočne studije Univerziteta u Gracu, koji se predstavlja kao ekspert za Balkan (samo portal Nova.rs ima 26 njegovih izjava u poslednjih 18 meseci u kojima nema lepe reči za Srbiju), ocenio je da je na samitu bilo okupljeno „mnogo autokrata“, koji „služe političkoj agendi Aleksandra Vučića“. Ekspert Biber je inače šire poznat javnosti kao autor tvita „Aco, viruse“...

Vjosa Osmani, predsednica Kosova, iz Prištine je poručila da Srbija „zloupotrebljava skup protiv Kosova i drugih država u regionu“, a izvesni Srđan Cvijić, „analitičar“ (u koju školu se ide za analitičare?), bio je konkretniji: Vučić je samit nesvrstanih organizovao zbog prodaje oružja, a značaj koji se daje samitu „nema realnu vrednost“. I ovaj ekspert oglasio se gde nego na Nova.rs.

Ovaj portal je, u nizu negativnih ocena, objavio i da je samit, koji se održavao na Sajmu, „napravio haos sa vakcinacijom“. Građani, naime, nisu mogli da priđu automobilima, nego su koristili gradski prevoz, „a neki su čak išli peške“!

Jasno je da je razlog ovakvih ocena Aleksandar Vučić. Ali, ponovimo nesporne činjenice: samit u Beogradu okupio je više od 100 stranih delegacija, predvođenih predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova država članica, kao i više od 500 učesnika. Video-porukama pozdravili su ga generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres i predsedavajući Generalne skupštine UN Abdula Šahid.

Ujedinjene nacije, inače, imaju 193 članice, što znači da je više od polovine država na svetu učestvovalo na skupu u Beogradu.

Svi oni su, po Cvijiću, „bez značaja“, posetioci pijace oružja! I sve njih je, po Biberu, upregao Vučić da ostvari svoju agendu! To se zove analiza spoljne politike? Ne, to se zove šusteraj! Kad dođe Angela Merkel, ne valja - „završila je mandat“! Kad doputuje Putin - nikako ne valja! Iz sto razloga!

Kad Vučić kao predsednik Vlade razgovara s predsednikom Kine Si Ðinpingom - ne računa se...

Pa šta se računa? Šta valja, analitičari?

Da se razumemo, nije onih sto predsednika, premijera i ministara spoljnih poslova došlo zbog Vučića. Došli su zbog Beograda, domaćina prvog susreta nesvrstanih, održanog pre šest decenija, zbog Srbije, u kojoj vide nastavak Jugoslavije... ali pre svega došli su zbog sebe. Zbog svesti o potrebi da sami uređuju svoje prilike i svet u kojem će da žive.

Svet, naravno, nije isti kao pre pola veka, kada su nesvrstani igrali veoma zapaženu ulogu u svetskoj politici, zahvaljujući i državi čija je prestonica bio Beograd, ali su želje ljudi za pravednijim svetom iste.

Možda im je ukupna snaga manja nego onda, ali nikako je ne treba potceniti. Svetske sile na nju svakako računaju.

A što se Vučića tiče, baš on je bio domaćin ovog i ovakvog skupa.

To se računa!

A ne naslov: „Zbog Vučića jednog dana morali gradskim prevozom na vakcinaciju.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track