REDAKCIJA KURIRA: Pitao majmun konja...
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Pitao majmun konja...

Lični stav -

Da li biste osobi koju ne poznajete - ne znate kako se zove, odakle je i kako izgleda - pozajmili pare?

Ne biste, dabome!

A da li biste s nekim ko na glavi ima grotesknu masku gorile i zahteva da je oslovljavate s „Kravo na štiklama“ satima pričali o svojim dilemama iz prošlosti i planovima za budućnost, i smislu života, i poveravali mu šta vas muči?

Ni to ne biste? Dobro... Ali ima ko hoće! Srpska opozicija!

Govorimo, dakle, o spejsu!

Šta je spejs?

Spejs je unapred zakazana diskusija tviteraša u kojoj postoji domaćin, moderator, s pravom da nekome da reč, a nekoga, ako mu se prohte, isključi. Pošto učesnici spejsa tvituju iz udobnosti svojih domova i pošto većina, po prirodi stvari, pati od nesanice ili ozbiljnijeg poremećaja (ako ne prekraćuju neko dežurstvo)... ove diskusije traju satima. A budući da su teme političke, reklo bi se da je spejs izmišljen za Srbe!

Ali đavo se krije u jednom detalju: i moderator i učesnici sakriveni su iza svojih „nikova“, tviter-pseudonima i sličica koje su izabrali da uz ta imena stoje. „Spejsuju“ pomenute krave, ludi konji, džedaji, cicamace, Obilić, osvetnici... a jedino političari čija ambicija za tri koplja nadmašuje veštinu ulaze u tu menažeriju sa imenom i prezimenom: bivši predsednik Srbije Boris Tadić, za sada bez državne funkcije Boško Obradović, predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, a pitanje je trenutka kad će za glasovima „zinuti dupe“ (citat Basarin) i Ðilasu i Jeremiću lično.

Gledaćete, dakle, ovo ovako, ili još smešnije:

- Gospodine Ðilase, već pet minuta Majmun Sami čeka da mu odgovorite...

- Izvin’te, želeo sam da gospođici Zlatnoj Ribetini potpuno objasnim kako ću urediti socijalnu zaštitu. Dakle, gospodine Majmune, ja smatram da Kosovo...

Ubacuje se Zlatna Ribetina:

- Ja sam muško!

Ovo nikako nije „još jedan napad režimskih medija“ na „opozicinog lidera“, već zaključak izveden elementarnom logičkom operacijom iz činjenice da je televizija N1, koja govori ono što Dragan Ðilas misli, objavila gotovo jednočasovni intervju sa dvojicom istaknutih moderatora spejsova - Borom Konjem i Samo Dejom. Baš tako! Pričalo se o slobodi, demokratiji, cenzuri, akterima političke scene u Srbiji... u udarnom terminu.

Pa šta, pitaće neko.

Pa ništa!

Osim što ne znamo ko su narečena gospoda i što između njih i onog koji u javnom klozetu na zidu napiše da je jebao Micu tri puta nema razlike. Pošto vrednost nečije izjave procenjujemo na osnovu pretpostavljene kredibilnosti onoga koji je daje. Treba, dakle, da znamo ko su ljudi koji kritikuju učesnike političkog života u Srbiji.

Pisali smo već o sličnostima u ponašanju srpske opozicije i rijaliti igrača, a sada možemo samo da kažemo: vidite li da smo bili u pravu? Jer ovim je i N1 uveo rijaliti emisiju u kojoj anonimni građani („narod“) telefonom vređaju („pitaju“) goste u studiju: „Ti si, Mico, jedan odron, sećaš li se kako si pušila meni i mom drugu u ve-ceu na koncertu Bube i Džale u Bijeljini?“

Jedina razlika je u tome što na N1 voditelj poziva anonimne građane da kažu ko je koga i kada...

Nekada su na ulazu u zgradu televizije sedeli portiri i niko osim novinara nije moga da uđe.

Znate li zašto ih više nema?

Jer ne bi pustili unutra nikog od ovih likova koji sada prave program.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track