FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Konztrakta
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Konztrakta

Lični stav -

Kad god na sajtovima internet žutara serbskih ugledam drečeći naslov „Haos na društvenim mrežama“, sav pretrnem, žmarci me podiđu, gaće mi spadnu. Tako je bilo i prekjuče, na uskršnji ponedeonik. Povod za društveni haos ovoga puta je bila fotografija na kojoj je naša kandidatkinja za Pesmu Evrovizije Konstrakta uslikana s neizbežnim lavorom i korpom jaja ofarbanih po julijanskom kalendaru, kojom je zdrava umetnica naumila da urbi et orbi čestita pravoslavni uskrs.

Pokojni Braca Petković je znao da kaže da ne treba praviti kombinacije automobila i kompjutera, moj stari drug Aleksandar Vasiljević Vasa (ex U Škripcu, ex Košava) dalekovido je upozoravao da ništa dobro neće izaći iz integracije frižidera i smartfona, moja neznatnost nije u stanju da se uzdrži a da i ona ne kaže neku ka vladičinu, pa će (premijerno) reći da se sve napred rečeno odnosi i na mešanje pop muzike i konceptualizma.

Ali ko u zemlji Marine Abramović i seljačkog konceptualizma da odoli izazovima konceptualizacije svega i svačega. Ni Konstraktin kreativno-marketinški tim - ako se to tako zove - nije odoleo izazovu pa je korpu s jajima zapandrčio na dva astala eksplicitnog oblika slova Z, ozloglašenog (ili osveštanog, kako za koga) simbola ruske invazije na Ukrajinu.

I eto ti haosa na društvenim mrežama, verne slike društvenog haosa u društvu „van mreža“. Munje i gromovi, osude, odbrane, pičkaranja, prepičkavanje, šta da vam pričam, znate priču. U večnoj usranosti od svega (i svakoga), menadžment TV RTS je momentalno izdao saopštenje, citiram: „Odlučno demantujemo bilo kakvu nameru i smatramo zlonamernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svetu.“

RTS-u po gvozdenom pravilu ne verujem ništa, ali ovoga puta sam mu poverovao. Nema RTS-ov menadžment muda za takvu provokaciju. Da li time hoću da kažem da je zapandrčavanje Z-astala previd, slučajnost, a da su zle oči u nevine komade scenografije učitale podršku ruskim trupama. Ne. Suprotno. Nemam, naravno, dokaza, ali sam 99,5% siguran da su Z-astali zapandrčeni namerno - čija je to bila ideja i kakvi su bili motivi, o tome neću da nagađam - a da se seljačka računica „niko nam ništa neće moći, jači smo od sudbine“ temeljila na na vađevinama tipa „umetničke slobode“, „kakve veze astali imaju sa slovom Z“ i „samo je krajnje zlonameran čovek u stanju da u dva astala u obliku slova Z vidi slovo Z“.

Budući da su ti izgovori zvučali poprilično sublesasto (i sve sublesastije) kao krunski dokaz da na slici nije bilo slova Z - bar ne namernog - premijerno je podastrta slika astala za kojim će Konstrakta nastupati na Evroviziji, a u vazduhu je ostalo da lebdi pitanje (koje niko nije postavio) zašto se onda umetnica nije slikala za tim astalom, čisto da mu razbije tremu, da ga razradi itd. Nikom da padne na pamet vađevina da su Z-astali aluzija na stih „umetnica mora biti Zdrava“. Da rekapituliram aferu. Nema tu zle namere. Ima nečeg goreg. Mislim na tupoumnost i beslovesnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track