MILOVAN JOVANOVIĆ: POVRATAK OTPISANOG
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: POVRATAK OTPISANOG

Lični stav -

Premijer s najdužim stažom u 74-godišnjoj istoriji moderne jevrejske države Benjamin Bibi Netanjahu nakon kratkog vremena u opoziciji vraća se na vlast. Konačni rezultati daleko su ubedljiviji nego što su mnogi očekivali. Natpolovičnu većinu (64/120) u parlamentu (Knesetu) osvojio je kontroverzni savez koji čine ultraortodoksni i ultranacionalistički političari, te pojedini rasistički, antiarapski, jevrejski ekstremisti, koji su svojevremeno čak i bili izopšteni iz izraelske politike.

Netanjahuov Likud će biti pojedinačno najjača stranka sa osvojena 32 poslanika. Na drugom mestu je partija centra Ima budućnosti odlazećeg premijera Jaira Lapida sa 24 mesta. Najveće iznenađenje je to što je prvi put u izraelskoj istoriji na trećem mestu krajnje desna koalicija Religijski cionizam Bezalela Smotriha i Itamara ben Gvira, novih zvezda izraelske političke scene. Osvojenih 14 poslanika jasno ukazuje da je Religijski cionizam postao značajan novi igrač. Njegovi čelnici imaju antiarapsku retoriku i zagovaraju deportaciju „nelojalnih“ političara i civila. Jedan od vođa Itamar ben Gvir je bio sledbenik ubijenog bruklinskog rasističkog rabina Meira Kahane, čija je organizacija zabranjena u Izraelu, a od SAD proglašena za terorističku. Ben Gvir je svojevremeno osuđen za podsticanje rasizma i podržavanje terorističke organizacije.

Izraelska levica, koja je dugo u problemima, doživela je debakl. Laburisti, koji su dominirali skoro do kraja 80-ih, imaće samo četiri mesta u novom sazivu parlamenta. Krajnje levičarski Merec doživeo je potop pošto nije uspeo da preskoči cenzus 3,25%. Nova vladajuća koalicija će biti najradikalnija, najreligioznija i najekstremnije desno orijentisana u istoriji moderne jevrejske države. Uspon desničara u Izraelu duguje se pre svega uspehu Likuda, najveće desničarske stranke, i njegovoj dominaciji u izraelskoj politici od 1977, kada je prvi put porazio vladajuću Laburističku stranku. Od dvehiljaditih Likud je retko izlazio iz vlade, a Netanjahu se pokazao kao najuspešniji političar svoje generacije koji je znatno transformisao izraelsku političku scenu. Važna poruka ovih izbora je prepoznavanje rastućeg uticaja verskih stranaka. Zanimljivo je posmatrati kako, za razliku od Zapadne Evrope i Severne Amerike, Izraelci postaju sve više religiozni. Signaliziran je i poraz Izraelaca koji žele sekularnu državu, mir s Palestincima i održivu palestinsku državu. Konačno, rezultati nam govore da će teško doći do povratka na „mirovni proces“, kao i stvaranja palestinske države. Bar ne u bliskoj budućnosti. Izraelci su na ovim izborima odlučili da je za njih Netanjahu najbolja osoba za upravljanje državom po pitanjima koja se tiču ekonomije, zakona i reda, nacionalne bezbednosti i međunarodne diplomatije.

Palestinci su zabrinuti zbog ponovnog dolaska na vlast Netanjahua, ovog puta uz pomoć radikalnih jevrejskih stranaka. Takozvanoj međunarodnoj zajednici, bez sumnje, neće biti prijatno zbog uključivanja Smotriha i Ben Gvira u Bibijevu vladajuću koaliciju. Netanjahuov povratak na vlast mogao bi imati velike unutrašnje i međunarodne političke implikacije jer predstavlja oštru promenu u odnosu na premijer Beneta i Lapida. Odnosi SAD i Izraela ostaće bliski, ali verovatno teži, pogotovo ako Bibi pokuša da se umeša u američku politiku i pruži podršku republikancima i Donaldu Trampu lično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track