FAMOZNO SVETISLAV BASARA: POZIV NA BROJ JAVAŠLUKA
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: POZIV NA BROJ JAVAŠLUKA

Lični stav -

Dostaviti: Kabinetu premijera Vlade Srbije, kabinetu popečitelja pravde ina krau, poslednjoj instanci, Maršalatu Visokog Vučića, pa nek se neko drzne da mu ne pročita ovu pomalo kafkijansku priču koja sledi.

Elem, na dan 14. 6. 2022. o. g. platio sam prekršajnu kaznu (prekoračenje brzine, da ne mislite da je kafanska tuča) u iznosu od 10.000 RSD plus 1.000 din za troškove prekršajnog postupka. Posle dva-tri dana, iz menjačnice u kojoj sam „izvršio“ uplatu izlete gospođa i sva usplahirena reče: „Poziv na broj vam nije bio u redu.“ Kakav poziv na broj? „Na uplatnici za kaznu“, reče, gospođa. I još reče da ju je neko (odnekud) zvao i rekao da je u pozivu na broj - broj „501“ pogrešan. Da li vam je taj/ta rekao koji broj treba upisati? „Ne“, reče gospođa.

Ne budem ti ja lenj pa u sutrašnjoj kolumni izložim slučaj i skrenem pažnju nadležnoj službi Prekršajnog kadiluka u Ustaničkoj da meni (ili bar redakciji) dostave pravi broj, da ga ja dostavim menjačnici, pa da uplata „legne“ i da pravda konačno bude zadovoljena.

Pokazalo se da Prekršajnom kadiluku puca qwzr za trud koji sam umesto njih uložio da bih „izmirio obaveze“. Istog momenta i meni je počeo da puca qwrz za Kadiluk u Ustaničkoj. Uplatnice sam uredno sačuvao i stvar prepustio slučaju, mehanizmu koji u Srbiji najbolje rešava sve zavrzlame.

Kad ne lezi vraže. Dana 17. 11. o. g. iz Ustaničkog kadiluka mi stiže REŠENJE iz pera određene Radmile Pupovac, po zanimanju kadinice, u kome piše da mi se novčana kazna, koju sam, kako ste videli - i o čemu imam urednu dokumentaciju - uredno platio, ZAMENJUJE KAZNOM ZATVORA u trajanju od 10 dana.

Ali, ali na svu sreću, srpska pravda nije tako stroga. Uvek ostavlja izlaz za slučaj nužde (mislim na veliku, jer je čitava ova zavrzlama jedna velika nužda). Ukoliko - piše u kadilukovom REŠENJU - u određenom roku ponovo uplatim 10.000 RSD plus 1.000 za sudske troškove, neću morati da idem u mardelj.

Otvorih ja kadilučke sitne knjige i imadoh šta videti. Na uplatnicama za popravni ispit plaćanja kazne potpuno isti poziv na broj, sa potpuno istim „501“ , a na uplatnici za sudske troškove, osim pogrešnog „501“, i pogrešna suma: umesto presuđenih 1.000 RSD, neka mastiljara je upisala 2.000 RSD. Mala vajda veseli čoveka.

Sedoh, zapalih IQOS - da nisam prestao da pijem, popio bih i rakiju - i zapitah se: da li je Kadiluk u Ustaničkoj došao na ideju da se domogne lakog keša tako što će slati pogrešne pozive na broj, pa kad im uplata ne legne, zapretiti mardeljom da bi u nedogledu naplaćivali isti prekršaj.

Odmah, međutim, odbacih tu pomisao, jer iako je ideja dobra, u praksi ne funkcioniše, jer s pogrešnim pozivom na broj pare nikada ne legnu. Dokonah da je u pitanju obična drljavost, murdarluk i javašluk. Skrećem pažnju gornjim naslovima da snaga države počiva na urednosti u malim stvarima i da je nerealno očekivati da će država koja ne ume da naplati kaznu za saobraćajni prekršaj biti u stanju da vrati Kosovo. Vita jela, zelen bor, čekam brzi odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track