"VEĆINA DECE SU DIVNA, NAŽALOST, NASILJE SE DEŠAVA SVE ČEŠĆE!" Dimitrijević za Kurir TV: Čim dobiju lošu ocenu, nastaje problem
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

nasilje u školama

"VEĆINA DECE SU DIVNA, NAŽALOST, NASILJE SE DEŠAVA SVE ČEŠĆE!" Dimitrijević za Kurir TV: Čim dobiju lošu ocenu, nastaje problem

Društvo -

Vesti o nasilju koje učenici u osnovnim i srednjim školama vrše nad svojim vršnjacima preplavile su javnost u poslednje vreme, ali su sve češći i incidenti, nekada teško zamislivi, u kojima nastavnici i profesori trpe nasilje učenika. Prosvetni radnici tvrde da su svi slučajevi koji su isplivali u javnost samo vrh ledenog brega. Poražavajuć je podatak da je skoro polovina učenika od 5. do 8. razreda, prema istraživanju pod pokroviteljstvom UNICEF-a, izjavilo da su bili svedoci pretnji ili napada na nastavnike.

Ana Dimitrijević
Ana Dimitrijevićfoto: Kurir TV

Kako sprečiti nasilje u školama i kako kazniti nasilne učenike, voditelji Pulsa Srbije Milica Marković i Miloš Anđelković pitali su Anu Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

- Naravno da nije dobro ovo što se dešava u školama, jedina dobra stvar je što se o tome sad uveliko priča. U samo nekoliko dana imali smo više incidenata koji su skrenuli pažnju javnosti. Toga ima mnogo, nisu svi slučajevi ekstremni i zabeleženi na snimku. Mii se s tim susrećemo i bavimo se njima iz iskustva - kaže Dimitrijević.

01:54

VEĆINA DECE SU DIVNA, NAŽALOST, NASILJE SE DEŠAVA SVE ČEŠĆE! Dimitrijević za Kurir TV: Čim dobiju lošu ocenu, nastaje problem

- Imate situaciju gde učenik zna da bude neprijatan prema profesoru, ali i drugima van škole. Razlog su opomene, loše ocene i oni ne dozvoljavaju da im se bilo šta kaže. Govorim o pojedinoj deci, većina dece su divna i zbog njih volimo da radimo ovaj posao. Nažalost tih izolovanih slučajeva sada ima sve više - istakla je gošća emisije "Puls Srbije".

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track