MILOVAN JOVANOVIĆ: Novi Japan na svetskoj sceni
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Novi Japan na svetskoj sceni

Lični stav -

Japanski premijer Fumio Kišida boravio je u Vašingtonu u sklopu turneje u kojoj je posetio pet prestonica zemalja članica G-7 s namerom da ojača dugogodišnje saveze. Ova diplomatska aktivnost odvija se usred zabrinutosti i Japana i SAD zbog rastućih tenzija i pogoršanja regionalne bezbednosti uzrokovane aktivnostima Kine, Severne Koreje i Rusije.

Na sastanku u Beloj kući predsednik SAD Džo Bajden je posetu opisao kao izvanredni trenutak u američko-japanskom savezu, rekavši da dve zemlje nikada nisu bile bliže. On je posebno naglasio da su SAD u potpunosti i temeljno posvećene toj alijansi i, što je još važnije, odbrani Japana.

Premijer Japana je zahvalio Bajdenu za rad SAD na regionalnoj bezbednosti i dodao da se Japan i SAD suočavaju sa najizazovnijim bezbednosnim okruženjem u novijoj istoriji.

Kišida je u svom govoru u Školi naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ nazvao Kinu „centralnim izazovom“ i za Tokio i za Vašington. Poručio je da ove dve zemlje i Evropa moraju delovati unosno u ophođenju sa Kinom. Japanski premijer je takođe istakao važnost suprotstavljanja ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Japan je u decembru usvojio novu strategiju odbrane kako bi osigurao mir i prosperitet u regionu. Plan masovne mobilizacije i naoružavanja u vrednosti od 320 milijardi dolara predstavlja najveće uvećanje vojnih kapaciteta Japana od Drugog svetskog rata. Ova ostrvska država se odlučila da napusti svoju pacifističku bezbednosnu doktrinu definasanu u Ustavu 1947. Posvećenost Japana da udvostruči potrošnju na odbranu u narednih pet godina naišla je na pozitivnu reakciju Vašingtona.

Premijer Kišida, ministar spoljnih poslova Hajaši i američki državni sekretar Blinken potpisali su sporazum o mirnom istraživanju svemira u sedištu NASA.

Bajden i Kišida su se obavezali i na „jačanje vitalne trilateralne saradnje“ između SAD, Japana i Južne Koreje. Japan je predsedavajući G7 za 2023. godinu i biće domaćin samita lidera u maju u Hirošimi, rodnom mestu premijera Kišide. Upravo u tom gradu su mnogi članovi njegove porodice poginuli u nuklearnom napadu SAD u avgustu 1945. godine.

Japan je potpisao i odbrambeni pakt sa UK i u potpunosti se uskladio sa onim što američki i evropski saveznici definišu kao odbranu međunarodnog i ekonomskog poretka zasnovanog na pravilima. Američki saveznici u Indo-Pacifiku sada su povezani sa američkim saveznicima u Evropi na jedan sasvim drugačiji način nego što su bili u prošlosti.

Jedina oblast u kojoj SAD i Japan nisu u potpunosti usklađeni jeste odbijanje Vašingtona da odgovori na zahteve Japana da se pridruži regionalnom trgovinskom sporazumu CPTPP.

Poseta japanskog premijera američkom predsedniku imala je za cilj da uveri najvažnijeg partnera da je Tokio čvrst oslonac istočne bezbednosti i brana od kineskih, ruskih i severnokorejskih pretnji i ambicija. Na svetskoj sceni gledamo novi Japan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track