FAMOZNO SVETISLAV BASARA: TRIPER KOALICIJE
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: TRIPER KOALICIJE

Lični stav -

Triper kombinacije znamo šta su, danas ćemo razmotriti šta su to triper koalicije, kakve štete nanose istoriji i životu i kakve koristi donose triper koalicionim partnerima. Odmah na početku valja naglasiti da te venerične koalicije nisu formalne, nego podrazumevane.

Pisac hoće da kaže da se i u optici seljačkog makijavelizma podrazumeva da svetski br. 1, čovek koji svako malo „pokori“ svet, Novak Ðoković bude na prst u dupe sa znamenitim Srbima danas koje tenis interesuje taman koliko i elektrotehnika, što im ne smeta da mlate Teslom ko mindža po samaru i da posećuju ili - slučaj Dodik - organizuju teniske turnire.

Sad razmotrimo kakvi su tu „koalicioni potencijali“. Ovako to ide. Novak svoju svetsku slavu i plebiscitarnu popularnost u Srbiji i srpskim zemljama donese u Banjaluku, Dodiku momentalno skoči rejting, Ali i Dodik ima koalicioni potencijal, ti su raznorazni republičkosrpski poslovi, koje je pominjao u inkriminisanom Gipsyleaksu.

Ne znamo ništa o meritumu tih „poslova“ - sumnjam da znaju i organi gonjenja - ali je iz Dodikovog gnevnog solilokvija bilo očigledno da tu nešto nije išlo po Milovoj volji. A Dodik je čovek koji se čvrsto drži devize „ljubav za ljubav, sirenje za pare“.

Poslovna tikva je iz nekog razloga napukla i Mile je u amoku otvorio srce zaboravljajući - ili verujući siguran da mu niko ništa ne može jer je jači od sudbine - da se nalazi u prostorijama našeg „prava da znamo sve“, kad se tako naredi odozgo. Govorim iz višedecenijskog iskustva. Nemojte imati iluzija, Dodikov Gupisyleaks nikada ne bi procurio bez signala „odozgo“. Zašto je „odozgo“ poslalo taj signal? Vrag bi ga znao. Možda zbog razvrgavanja neke koalicije. Tko zna. Srbija je velika tajna.

Idemo dalje: šta ko o kom triper koalicionom partneru stvarno i misli u Srbiji možete čuti samo u situacijama kada neki od koalicionih partnera misli da ga niko neće čuti. Dodik, dakle, nesumnjivo misli sve što je rekao o Ðokovićima. Ali nije to kraj priče. Garantujem da i Ðokovići o Dodiku misle isto što i on o njima, ili čak i gore.

Imajući u vidu napred rečeno, pisac hoće da kaže da su naše „nacionalno jedinstvo“ i naša „sabornost“ ravni qwrzu, za koji je Lakan - koji se razumeo u te stvari - rekao da je moćan, ali šupalj organ. Tako se nacionalni interes - a ja ne vidim šta bi nacionalni interes mogao ako ne bezbednost i blagostanje nacije - rasipa u pojedinačnim ličnim interesima. A da se Vlasi ne bi dosetili, triper koalicioni partneri udarnički „brane narod“.

Budući da Vlasi (čitaj: Srbi) već dva veka nisu u stanju da se dosete, ič ne zameram triper koalicionim partnerima, samo mi je muka da ih gledam (i slušam), za šta partnere savršeno boli moćni, ali šuplji organ. Na šta uzvraćam reciprocitetom: i mene za njih savršeno boli isti organ.

Što reko pokojni muftija Zukorlić: Govoriti istinu je teško, kao ići uzbrdo. Lagati je lako, kao skijati se nizbrdo, sve dok ne završiš u moćnom, ali šupljem organu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track