10 ZANIMLJIVOSTI KOJE NISTE ZNALI O RUSIJI: Evo zašto će domaćin Mundijala ući u istoriju (VIDEO)
Foto: AP

Neobična Rusija

10 ZANIMLJIVOSTI KOJE NISTE ZNALI O RUSIJI: Evo zašto će domaćin Mundijala ući u istoriju (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Jeste li znali da je ruski fudbaler vlasnik rekorda po broju postignutih golova na jednoj utakmici Svetskog prvenstva?

A koja je jedinstvena zajednička osobina stadiona u Torinu i Sočiju?

Danas ćemo vas upoznati sa 10 najzanimljivijih detalja u vezi sa domaćinom predstojećeg 21. svetskog šampionata u fudbalu.

1. Ovo će biti prvi završni turnir održan na dva kontinenta – Evropi i Aziji. Iako su gradovi domaćini grupisani uglavnom na evropskom tlu, razdaljina između Kalinjingrada, najistočnijeg grada domaćina, i najzapadnijeg, Jekaterinburga, je 2.424 kilometra, što je jednako udaljenosti Moskve od Londona.

2. Ruski reprezentativac Oleg Saljenko je sa pet postignutih golova protiv selekcije Kameruna 1994. godine u SAD, rekorder po broju golova datih na jednoj utakmici SP. Rezultat je na kraju glasio 6:1. Saljenko je kasnije osvojio i Zlatnu kopačku, ispred Bugarina Hrista Stoičkova.

3. Rusija nikada nije prošla grupnu fazu na Svetskim prvenstvima. Kao deo Sovjetskog Saveza učestvovali su na sedam šampionata sveta, i najbolji plasman ostvarili 1966. u Engleskoj – 4. mesto. Ovo je odlična prilika da posle tri samostalna pokušaja „razbiju maler“.

4. Moskovski „Lužnjiki“, najveći stadion na Mundijalu u Rusiji, među ljubiteljima fudbala iz Evrope ostao je upamćen i kao domaćin finala Lige šampiona 2008. godine, u kojem je, pred prepunim tribinama, Mančester Junajted savladao Čelzi posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Poraz je posebno teško pao kapitenu Čelzija Džonu Teriju, koji se okliznuo tokom izvođenja penala.

5. Utakmica na otvaranju SP-a će takođe ući u istoriju, jer se sastaju dva tima sa najnižim pozicijama na rang-listi FIFA – Saudijska Arabija je 63. a Rusija trenutno 65.

6. Na Olimpijskom stadionu „Fišt“ u Sočiju, jednom od gradova domaćina (ugostiće selekcije iz grupa B, C, F i G), pre četiri godine su otvorene 22. Zimske olimpijske igre. Postoji još samo jedan stadion na svetu koji se može pohvaliti na isti način – stadion „Olimpiko“ u Torinu. Naime, na njemu su otvorene 20. ZOI 2006. godine, a na istom sportskom objektu je 1934. igrano i Svetsko prvenstvo u fudbalu.

7. Rusija će nadmašiti rekord Brazila i po pitanju broja volontera. Biće ih oko 17.000, što je za oko dve hiljade više nego 2014. Prijavilo se čak 176.000 ljudi, a zanimljivo je da je među odabranima 64 odsto žena.

8. Jekaterinburg, jedan od najvećih gradova Rusije, ima Centralni stadion koji prima svega 27. 000 gledalaca. Da bi mogao da bude domaćin na Mundijalu i ispuni uslov FIFA od minimalnih 35.000 mesta, Rusi su dodali montažne tribine – ali, verovali ili ne, izvan stadiona! No, više o tome u jednom od narednih tekstova.

9. Na zvaničnom plakatu završnog turnira nalazi se legendarni golman Lav Jašin. Igrao je na SP 1958. godine i 1970. Još uvek je jedini čuvar mreže koji je osvojio Zlatnu loptu (1963).

10. Rusija je po površini najveća zemlja u kojoj se održava jedno Svetsko prvenstvo. Zemlja domaćin se prostire kroz čak 11 vremenskih zona. Ali, ako je za utehu, šampionat će se igrati u samo četiri vremenske zone.

Kurir sport

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda i Partizan doveli sjajne napadače za iste pare

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track