ŠTA HOĆE OVAJ ENGLEZ: Pravio haos u Srbiji, a sad se boji rasizma na Mundijalu u Rusiji! (VIDEO)
Foto: AP

NE DA RODITELJIMA DA IDU NA SP

ŠTA HOĆE OVAJ ENGLEZ: Pravio haos u Srbiji, a sad se boji rasizma na Mundijalu u Rusiji! (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Fudbalski reprezentativac Engleske Deni Rouz rekao je danas da je savetovao svojoj porodici da ne ide u Rusiju na Svetsko prvenstvo, pošto se plaši da bi mogli da dožive uvrede na rasnoj osnovi.

"Ne želim da brinem za bezbednost porodice dok se pripremam za utakmice. Ako bi mi se nešto dogodilo, to ne bi na mene uticalo tako kako bi uticalo da neko zlostavlja moju porodicu. Rekao sam im da ne želim da putuju u Rusiju zbog rasizma i svega drugog što bi moglo da se dogodi", rekao je Rouz za londonski Ivning Standard.

On je rekao da je njegov otac izuzetno uznemiren, pošto ga neće gledati na Rouzovom prvom Mundijalu.

"Čuo sam mu to u glasu. Rekao je da možda više neće imati priliku da dođe i da me gleda na Svetskom prvenstvu. To je tužno, ali sada tako stoje stvari. Rusija je nekako dobila organizaciju Mundijala i to moramo da prihvatimo", dodao je tamnoputi fudbaler Totenhema.

Rusija je obećala da će iskoreniti rasizam na tuniru, čiji će biti organizator od 14. juna do 15. jula, ali je tih problema bilo tokom prijateljske utakmice izmedju Rusije i Francuske u martu u Sankt Peterburgu.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) kaznila je Rusiju sa 30.000 švajcarskih franaka, a Rouz je rekao da ta kazna nije ni blizu dovoljna da se ostvari željeni uticaj na Rusiju.

"Ta kazna je odvratna i smešna. Šta Fifa očekuje? Ako ja budem tamo vređan na rasnoj osnovi, ništa se neće promeniti", dodao je Rouz.

Rouz je bio u centru pažnje u oktobru 2012. godine, kada je igrao za mladu reprezentaciju Engleske protiv Srbije u Kruševcu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2013. godine. On je rekao da su ga domaći navijači vređali na rasnoj osnovi i da su ga pogodili kamenicama. On je posle pobedonosnog gola Engleske (1:0) šutnuo loptu u publiku, posle čega je dobio crveni karton, a nastala je gužva na terenu.

Fudbalski savez Srbije je tada kažnjen sa 80.000 evra i jednu utakmicu mlade reprezentacije bez publike, a izrečene su i individualne kazne pojedinim igračima i članovima oba stručna štaba.

(Beta, Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track