DANSKOG ASA MUČI POREMEĆAJ: Daltonist sam, sa velikim mukama igram utakmicu
Foto: EPA/Anders Kjaerbye

kao da vidi različite nijanse iste boje

DANSKOG ASA MUČI POREMEĆAJ: Daltonist sam, sa velikim mukama igram utakmicu

Mundijal 2018 -

Danski reprezentativac Tomas Dilejni priznao je u jednoj radio emisiji u kojoj se govorilo o daltonizmu da i sam pati od tog poremećaja.

Dilejni je samo nekoliko dana uoči prve utakmice svoje reprezentacije na Mundijalu priznao da mu to stvara velike probleme tokom utakmice.

Mi smo izabrali M&M’s, koji je tvoj izbor?

Kao primer je naveo nedavni prijateljski meč protiv Meksika u kome je njegov tim igrao u crvenim, a protivnički tim u zelenim dresovima.

- Teško je to opisati. Kao da vidim različite nijanse iste boje. Obično igramo u šortsevima različitih boja, ali ovoga puta smo i mi i oni imali bele. Bilo je prilično teško. Sve je u redu kad igrači stoje blizu jedan drugome, ali kad se podigne tempo i pobegnu mi na periferiju oka, jako je teško - objasnio je Dilejni.

Pošto daltonisti najčešće imaju problema s raspoznavanjem crvene i zelene boje, Dilejni će imati velikih problema tokom Mundijala. Njega ekipa se nalazi u grupi sa Peruom, Australijom i Francuskom. Peru igra u istim bojama kao i Danska, a Australija u kombinaciji ima i zelene dresove.

Kurir sport EPA/Anders Kjaerbye

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track