U HOLIVUDSKOJ PLJAČKI LOPOVI SU UKRALI SVETI GRAL FUDBALA! ONDA JE NA SCENU STUPIO JEDAN PAS!  Evo kako je maleni Pikls spasao Svetsko prvenstvo i postao HEROJ ČITAVOG SVETA! (FOTO)
Foto: Profimedia

NEVEROVATNA PRIČA

U HOLIVUDSKOJ PLJAČKI LOPOVI SU UKRALI SVETI GRAL FUDBALA! ONDA JE NA SCENU STUPIO JEDAN PAS! Evo kako je maleni Pikls spasao Svetsko prvenstvo i postao HEROJ ČITAVOG SVETA! (FOTO)

Mundijal 2018 -

Trofej Žila Rimea namenjen pobedniku Svetskog prvenstva izazvao je divljenje ljubitelja fudbala i često bio meta pljačkaša, a neverovatne priče vezane za "sveti gral" najvažnije sporedne stvari na svetu dostojne su i holivudskih filmova.

1966. godine održano je SP u Engleskoj, prvaci su prvi i jedini put postali Englezi predvođeni Bobijem Čarltonom, Bobijem Murom i Džefom Harstom! U finalu su savladali Zapadnu Nemačku 4:2 uz het-trik Harsta.

FA je trofej dobio u januaru 1966. Uglavnom su ga čuvali u svom sedištu zvanom Lankaster Gejt. Povremeno su ga micali zbog nekih izložbi, a jedna takva bila je 19. marta. Firma Stepmeks dobila je dozvolu da izloži trofej uz uslov da pored njega konstantno budu dva čuvara. Trofej je bio osiguran na 30 hiljada funti, iako je sam vredeo oko 3000 funti.

foto: Profimedia

20. marta u popodnevnoj smeni čuvara trofej je nestao! Novi čuvari su primetili da je neko ušao na zadnja vrata prostorije u kojoj je bio izložen trofej. Lopovi su bili brzi, vratili se istim putem kojim su i došli, a niko ih nije video. Sledeći dan priča je obišla svet, a čuvari su pokušali izbeći sramotu opisivajući potencijalne kradljivce, ali nisu dobro uskladili priče pa su dali različite opise.

U to vreme fudbalski i državni funkcioneri Engleske doživeli su krađu kao veliku nacionalnu sramotu i činili su sve da ukradeni pehar vrate. Dok vest još nije dospela u medije Fudbalska asocijacija Engleske potrudila se da što više zataška stvar.

Angažovan je skulptor Džordž Bird da izradi repliku trofeja, dok je istragu u najvećoj tajnosti sprovodio detektiv „Skotland jarda" Bil Litl. Ipak, takva tajna nije mogla dugo da se čuva, tako da je javnost saznala o velikoj krađi.

Žil Rime
Žil Rimefoto: Profimedia

Predsednik Fudbalskog saveza Engleske Džo Mers nekoliko dana kasnije dobio anoniman poziv. Rečeno mu je da će mu biti dostavljen paket na adresu Fudbalskog Kluba Čelsi! U paketu je bio pomični deo trofeja i zahtev za 15 hiljada funti u zamenu za trofej.

Na poruci je pisalo: „Za mene to je samo komad zlata. Ako ne dobijem odgovor do četvrtka ili petka, računam da će biti (trofej) biti spreman za lonac (topljenje)".

Kontaktirao je policiju i dogovorili su primopredaju koja je bila donekle bezuspešna. Uspeli su pronaći krivca- Edvarda Bečlija, sitnog lopova i prodavca polovnih automobila, ali nisu uspeli pronaći trofej.

foto: Profimedia

Tada na scenu stupa jedan pas! Naime, dan kasnije Dejvid Korbet šetao je ulicama Londona sa svojim Psom Piklsom. Pikls je nešto njuškao okolo, a zatim se zaustavio kod jednog žbuna. Pronašao je paket u kom je bio neki predmet umotan u stare novine. To je bio, ni manje ni više, nego trofej Žila Rimea!

foto: Profimedia

Tako je pas Pikls postao zvezda. Pojavio se u nekoliko TV emisija i filmova. Gospodin Korbet je dobio nagradu od šest hiljada funti. Pas je postao heroj Engleske. Nažalost, godinu dana kasnije je preminuo tako što se udavio o svoj povodac jureći mačku. Sahranjen je u dvorištu, a njegova ogrlica se nalazi u Nacionalnom Fudbalskom Muzeju u Mančesteru.

foto: Profimedia

Nakon trijumfa Engleske „Trofej Žila Rimea" je ostao na Ostrvu naredne četiri godine. Nakon što je Brazil 1970. godine osvojio i treći naslov svetskog prvaka, FIFA je odlučila da trofej ostavi u trajno vlasništvo „kariokama".

foto: Profimedia

1983. godine fudbalski svet je šokirala vest da je pehar ponovo ukraden, ovoga puta iz prostorija Fudbalskog saveza Brazila u Rio de Žaneiru.

Na žalost, ovoga puta nije bilo psa Piklsa da spase stvar. Nakon poslednje krađe pehar nikada više nije nađen pa se predpostavlja da su ga lopovi pretopili u zlatne šipke. Ovo je ujedno i kraj sage trofeja koji je predstavljao istinski „sveti gral" svetskog fudbala.

foto: Profimedia

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KAKO SE GLEDA MUNDIJAL I NAVIJA ZA SRBIJU! Emisija “Doživi prvenstvo” svaki dan na Kurir TV! (KURIR TV SPORT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track