FUDBAL OBJEDINIO DECU IZ CELOG SVETA: Kosta i Lucija osvetlali obraz Srbije u Moskvi (FOTO)
Foto: Fudbal za prijateljstvo

FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO

FUDBAL OBJEDINIO DECU IZ CELOG SVETA: Kosta i Lucija osvetlali obraz Srbije u Moskvi (FOTO)

Mundijal 2018 -

Najveći svetski događaj dečjeg prijateljstva u sportu “Fudbal za prijateljstvo” oduševio učesnike iz 211 zemalja, čelnike globalnog fudbala i predsednika i premijera Rusije.

Završeno je šesto izdanje najvećeg globalnog društveno odgovornog projekta za decu “Fudbal za prijateljstvo”.

Osnovan od strane kompanije Gazprom, vodećeg partnera FIFA, UEFA i Svetskog prvenstva u Rusiji 2018, ovaj jednistveni pokret za mir, prijateljstvo, jednakost, zdrav način života i očuvanje životne sredine u Moskvi je u proteklih 10 dana okupio rekordni broj od 211 zemalja – i više hiljada dece i odraslih.

foto: Fudbal za prijateljstvo

Srbiju ove godine su predstavljali mladi fudbaler omladinske škole FK Crvena zvezda dvanaestogodišnji Kosta Nedeljković koji je učestvovao i u ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu na stadionu “Lužnjiki” noseći zastavu naše zemlje.

Kao specijalni dečiji novinar-izveštač i član Međunarodnog dečijeg pres-centra projekta Srbiju je predstavljala Lucija Obradović, i Ambasador projekta za našu zemlju poznati glumac i TV voditelj, Milan Kalinić.

foto: Fudbal za prijateljstvo

Preko 5.000 učesnika projekta – dečaka, devojčica, dece sa posebnim potrebama, sportskih profesionalaca, predstavnika medija i programskih aktivista “disali su kao jedno” i prikazali svu “plemenitu moć” načela koja sjedinjavaju čast, tradiciju, sportski duh, kulture koje svi učesnici nose iz svojih sredina kao pravi i univerzalni dar čovečanstva.

foto: Fudbal za prijateljstvo

I ovoga puta, uz njih su stali čelnici asocijacija FIFA, UEFA, nacionalnih fudbalskih federacija, olimpijski i paraolimpijski šampioni, globalne asocijacije za zaštitu životne sredine i ugroženih životinjskih vrsta (kojima je posvećena posebna pažnja u ovogodišnjim programskim ciljevima pokreta) – a posebnu pažnju su izazvali pozdravni govori proslavljenog svetskog fudbalskog asa – španskog golmana Ikera Kasiljasa, kao i premijera i predsednika Ruske Federacije – Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina.

foto: Fudbal za prijateljstvo

"Počastvovan sam pozivom da budem uz vas na ovom izuzetnom događaju, jer on objedinjuje ceo svet u nečemu što je najvažnije u mom životu – u fudbalu i prijateljstvu. Ovaj sport predstavlja jednu od najdelotvornijih platformi pomoću koje naš svet može postati još više tolerantan i otvoren. Siguran sam da će vam učešće u ovom projektu doneti puno sreće i otvoriti bezbroj vrata u sportu i drugim sferama interesovanja tokom života!”, istakao je legendarni Iker Kasiljas.

foto: Fudbal za prijateljstvo

"Ponosni smo što smo pokrenuli ovaj plemeniti globalni projekat, i neizmerno srećni što ga i dalje razvijamo sa vama. Nova saznanja, bliskost, tolerancija i jednakost će nas i dalje voditii na ovom izuzetnom putu – na kome smo od početnih 8 zemalja 2013. godine uvećali našu globalnu porodicu za čak 26 puta, u kojoj je do sada preko 5 miliona ljudi dalo svoj neprocenjiv doprinos!” obratio se učesicima završnog Foruma projekta Predsednik Upravnog odbora kompanije Gazprom, Viktor Zubkov.

foto: Fudbal za prijateljstvo

“Posebno vas pozdravljam i želim dobrodošlicu u Rusiju – u danima kada počinje najveća globalna smotra fudbala, kojoj vi toliko puno doprinosite vašim predanim radom i vrednostima koje donosite iz čak 211 zemalja sveta. Uz sve što vaš izuzetan pokret predstavlja, posebno me raduje to da ćete uživati u blagodetima druženja i stvaranja novih prijateljstava – ali i nezaboravnim emocijama i momentima koje deci sveta toliko puno znače!”, biranim rečima je pozdravio učesnike Predsednik Ruske Federacije – Vladimir Putin.

foto: Fudbal za prijateljstvo

“Siguran sam da će “Fudbal za prijateljstvo” u vašim životima uvek imati posebno mesto, jedno u kome ste prepoznali vrednosti poštenja, časti, jednakosti, tolerancije, učenja i stalnog napretka – zajedno sa vršnjacima iz celog sveta. Veštine, posvećenost, duh fer-pleja i strast koju ste posvetili ovoj inicijativi garancija su da će vaš pokret samo rasti u godinama pred nama!”, sa optimizmom je odao počast svim učesnicima Premijer Rusije – Dmitrij Medvedev.

foto: Fudbal za prijateljstvo

Zvanična tema ovogodišnjeg aktivizma projekta - zaštita životne sredine i ugroženih životinjskih vrsta - podcrtana je brojnim zajedničkim aktivnostima sa zvaničnim globalnim i državnim institucijama, a izbor Centra za okeanografiju i morsku biologiju “Moskvarijum” za održavanje impresivne završne ceremonije dečjeg globalnog “Foruma Fudbala i prijateljstva” omogućio je deci da se lično i neposredno upoznaju sa dinamičnim svetom morskih životinjskih vrsta i važnošću ostvarenja ovih ciljeva.

foto: Fudbal za prijateljstvo

Tradicionalno započet 25. aprila na “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” u preko 180 gradova sveta – program i ciljevi ovogodišnjeg Foruma su obeleženi i na fudbalskom terenu – tako što je svaki od 32 kombinovanih fudbalskih “Timova prijateljstva” nosio ime neke od ugroženih životinjskih vrsta – poput Amurskog tigra, Crvene pande, Baltičke foke, Velikog papagaja smokvojeda, Lemura crvenog krzna...

foto: Fudbal za prijateljstvo

Pobednik ovogodišnjeg “Svetskog fudbalskog šampionata prijateljstva” je ekipa “Šimpanza”, sastavljena od mladih fudbalera i trenera iz Dominikane, Malavija, Kolumbije, Benina, DR Kongo i ostrva Sejnt Kits end Nevis.

foto: Fudbal za prijateljstvo

Po prvi put je projekat objavio i knjigu mlade novinarke iz Indije o njenom putešestviju od domovine do Sankt Petersburga i učešča u “Fudbalu za prijateljstvo 2017”, dnevne dečije novine – koje su od korice do korice priredili mladi novinari iz celog sveta. Deca su završila i “Školu devet vrednosti” koje predstavljaju osnov koncepta projekta, postovali na društvenim mrežama i blogovali na 62 maternja jezika i engleskom, prisustvovala lekcijama o Olimpizmu, ekologiji i zaštiti životne sredine, a dobila i prve lekcije o održivom razvoju i sprečivim bolestima od strane predstavnika agencija Ujedinjenih nacija.

foto: Fudbal za prijateljstvo

“Kup devet vrednosti”, delo priznatog nemačkog vajara Ahima Ripingera, jedini trofej na svetu koji deca dodeljuju glasanjem za tim ili reprezentaciju koja svojim angažmanom najbolje odliskava pokretačke principe projekta “Fudbal za prijateljstvo” – ove godine je dodeljeno reprezentaciji Brazila.

Nepodeljeno mišljenje svih koji su pratili i učestvovali u projektu “Fudbal za prijateljstvo” i ove godine je da je ovakav uspeh prava inspiracija za nove ciljeve i zajedničko stvaralaštvo – u dugom nizu godina koji je pred ovim jedinstvenim globalnim dečijim pokretom! Neka im je sa srećom!

(Fudbal za prijateljstvo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track