Najnovije vesti

HAOS U ŠVAJCARSKOJ! Prestižni list traži kaznu za Albance: Istraga FIFA je ispravna stvar! Ministar ih brani: Razumem zašto su bili emotivni!
Foto: AP

švajcarska bruji o ovome

HAOS U ŠVAJCARSKOJ! Prestižni list traži kaznu za Albance: Istraga FIFA je ispravna stvar! Ministar ih brani: Razumem zašto su bili emotivni!

Mundijal 2018
12:57h

Ministar sporta Švajcarske Gi Parmelin stao je u odbranu švajcarskih reprezentativaca kosovsko-albanskog porekla, koji su izazvali burnu diskusiju u Švajcarskoj zbog provocirajućeg načina slavlja nakon postignutih golova "albanskim dvoglavim orlom". List Blikk tvrdi da je ovakvo ponašanje zaslužilo kaznu.

"Ko je doživeo napetu atmosferu u stadionu ceni još više izvanredan doprinos švajcarske reprezentacije i može razumeti zašto su igrači bili emotivni", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, nije u duhu sporta emocije pretvoriti u polemiku.

"Mi smo zemlja sa puno jezika, kultura, mišljenja i živimo mirno zajedno. Na tu šarolikost smo ponosni", rekao je on.

I švajcarski list Blikk donosi na naslovnoj strani informaciju da je Parmelin na strani Albanaca, dok je nacija šokirana dvoglavim orlom.

Odluka disciplinske komisije FIFA da pokrene istragu protiv dva švajcarska reprezentativca Džerdana Šaćirija i Granita Džake je ispravna, jer su oni svojim naivnim delovanjem naneli, ne samo sebi, već i timu štetu, ocenio je u komentaru urednik sportske redakcije visokotiražnog švajcarskog dnevnika „Blik“ Feliks Bingeser. On je istakao da FIFA nema drugu mogućnost i da se radi i o njenoj verodostojnosti, jer se svetska organizacija fudbala već godinama pozicionira kao mirovni projekat koji ujedinjuje narode, a te težnje su doveli u pitanje Džaka i Šaćiri.

Radi se o tome, ističe Bingeser, i da se postave granice i da političke i verske poruke, kao i nacionalističke provokacije ne mogu, ni u kakvom obliku, biti prihvaćene, a o takvim je, bez sumnje, reč u slučaju Džaka/Šaćiri.

Uz to, šef sportske redakcije "Blik" istakao je da Fudbalski savez Švajcarske (SFV) mora dozvoliti da mu se postave pitanja, jer se već mesecima zna o uzavrelim emocijama pred ovu utakmicu, a odgovornima nije pošlo za rukom da senzibilizuju igrače kako bi svoje emocije držali pod kontrolom, što nije dobar znak.

Neko mora igračima, koji očigledno ne žele da prihvate pravila, da postavi granice, poručuje ovaj list, dodajući da kao švajcarski reprezentativci oni nisu privatna lica, već ambasadori zemlje. Tako su, piše "Blik", i ambasadori firmi i sponzora koji garantuju njihova milionska primanja, a među njima je i velika banka koja je mnogo novca investirala u švajcarski fudbal i koja ima filijale širom sveta.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠAĆIRI ODBIO DA PRIČA ZA NAŠE MEDIJE: Albanac neće da sluša pitanja na srpskom jeziku (KURIR TV)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja