LANE JOVANOVIĆ: Momci, ne plašite se Nejmara i vi ste sila!
Foto: Nemanja Pančić

intervju

LANE JOVANOVIĆ: Momci, ne plašite se Nejmara i vi ste sila!

Mundijal 2018 -

Čovek koji je na Svetskom prvenstvu 2010. godine nokautirao Nemačku veruje da srpski fudbaleri mogu napraviti čudo protiv Brazila i pobediti velikog rivala

Srbija je izgubila od Švajcarske (1:2) u jednoj rovoskoj bitki, ali ne sme da posustane, Brazil nije nesavladiva prepreka, glasno razmišlja Milan Lane Jovanović. Bivši srpski fudbaler i junak trijumfa nad Nemačkom na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine veruje u Dušana Tadića i Aleksandra Mitrovića, koje vidi kao glavne igrače u reprezentaciji.

Kako ste videli utakmicu protiv Švajcarske? - Znao sam da će biti preteška utakmica otprilike. Način na koju smo je otvorili bio je dobar. Posle Mitrovićevog gola bio sam ubeđen da ćemo dobiti utakmicu. Ali, tu su Švajcarci pokazali koliko su jaki i to moramo da respektujemo, bez obzira koliko nam se to sviđa, ili ne. Šteta, šteta, šteta - počeo je razgovor za Kurir Milan Jovanović.

Gde je to Srbija izgubila bitku? - Kao bivši profesionalac, pratio sam parametre, posed lopte, udarce na gol, trčanje, intenzitet igre... U svima su Švajcarci imali osetno bolju statistiku. I opet, mi smo imali sve u svojim rukama, da dobijemo utakmicu, ili u najgorem slučaju da ne izgubimo. Nažalost, prvi gol Švajcarske nije mogao da se brani. Imamo tendenciju da brzo poletimo i dobro ne procenimo protiv koga igramo. Nije Švajcarska mačji kašalj, oni su šesti na FIFA listi. Imaju jake individualce, igrali su pri negativnom rezultatu stabilno. Nije slučajno da su tu gde jesu.

Koliko poraz od Švajcarske može negativno da utiče na igrače? - Ne postoji poraz koji ne uzdrma i ne odrazi se na raspoloženje u timu.

Aleksandar mitrović u raspravi sa sudijom Brihom
Aleksandar mitrović u raspravi sa sudijom Brihomfoto: EPA/ARMANDO BABANI

Kako ste videli srpske fudbalere? - Jedina konstanta u našem timu je veza Dušan Tadić - Aleksandar Mitrović! Njih dvojica su zlatna poluga naše reprezentacije! Nisu mi drugovi, ne poznajem ih, ali ih mnogo volim. Oni nisu podbacili, rešili su pobednika u 90 odsto mečeva. Od kvalifikacija, pa sada na mundijalu ne postoji utakmica gde nisu dobili duele. Da nemamo njih dvojicu, 99 odsto ne bismo prošli kvalifikacije.

Da li su dva gola Švajcarske primljeni jeftino? - O drugom golu možemo raspravljati, a prvi je remek delo. Izgleda mi da smo hteli da dobijemo tu utakmicu. Da Krstajić nije pokušao da napadne u poslednjim minutama svi bi rekli da je kukavica. Ne želim da ispadne da branim selektora, ali iznosim svoje mišljenje. Krstajić je bio hrabar, otvorila nam se mogućnost da pobedom rešimo plasman. I meni je neshvatljivo da prođu onako dva pasa kod drugog gola kroz sredinu. To je za duboku analizu.

Zašto je Srbija zakazala u veznom redu? - Kad je izašao Luka Milivojević izgubili smo balans, jer su se on, Matić i Sergej u vezi bukvalno tukli sa Švajcarcima. Tu se stvorio pritisak na našu odbranu koja se branila 45 minuta. Protiv Švajcarske u veznom redu smo bili inferiorni, a tu sam očekivao da budemo superiorni.

Kako ste videli suđenje Feliksa Briha? - Ono nad Mitrovićem je pre penal, nego faul u napadu! Ne treba potceniti taj momenat. Da je sviran penal, bilo bi 2:1 za Srbiju, Švajcarska se ne bi vratila. Kraj priče!

Kako Srbija da odigra protiv Brazila i pobedi? - Možemo da pobedimo Brazil, ali da budemo realni. Nismo supersila u fudbalu. Nema ekipe koja ne može da se pobedi, a za Brazil su nam potrebne dve stvari. Da odigramo besprekorno i da oni ispolje neke svoje slabosti. Greške protiv Brazila su luksuz. Oni mogu da se muče kao protiv Kostarike, ali to je privid, oni su majstori fudbala. Odlični su, treba nam 100 odsto naših mogućnosti i faktor sreće da otkrije njihove slabosti. Veliki naš adut je prekid i ofanzivni skok, disciplina u veznom redu.

dušan tadić
dušan tadićfoto: Starsport©

Imamo čemu da se nadamo, zar ne? - Život ide dalje posle Švajcarske! Sudbina je u našim rukama. Defetizam je zadnja stvar kojoj treba da podlegnemo. Da uđemo rasterećeno protiv Brazila, jer nemamo epitet favorita. Možda odigramo najbolje na turniru. Daj samo da budemo pozitivni!

Ima li sličnosti između vaše utakmice s Nemcima 2010. i meča sadašnje generacije protiv Brazila? - I Brazilu je biti ili ne biti. Ona Nemačka je bila čudesna reprezentacija, teško je. Mi smo protiv Nemačke ušli opterećeni, da igramo za obraz. Sad ovi momci ulaze rasterećeni, jer nemaju šta da izgube. Mogu samo da dobiju. Brazil je favorit, a nas su svi otpisali... Što sad da ne odigramo svoju najbolju utakmicu? Mada znam, to je lakše reći, nego učiniti.

Treba li da se plašimo veličina poput Nejmara, Kutinja, Firmina, Marsela? - Pogledajte gde igraju naši igrači! I oni su veličine. Jaka odbrana i jaka sredina i za napad se ne plašim!!! Napravićemo nešto! Imamo i prekid, tu smo jači od Brazila, što to da ne iskoristimo. Kolarov igra sezonu života, majstor je za slobodnjake. Imamo Mitrovića, Sergeja, Tošića, Matića, Milenkovića... Svi su preko 190 centimetara... Po meni je uvek bolje kad u utakmicu ulazimo kao autsajderi.

milan lane jovanović
milan lane jovanović

Plašite li se da ne prođemo kao protiv Argentina 2006. ako napadnemo? - Ne bojim se! Zašto? Ne smemo srljati protiv Brazila. Moramo biti pametni. Utakmica se igra 90 minuta, možda odluči jedan korner, jedan slobodnjak....

Kako vidite Srbiju u narednim godinama? - Budućnost je naša, godine koje nam dolaze! Imaćemo sledeći ciklus, a pored Sergeja tu su Radonjić, Živković, Gaćinović... Ne treba brinuti. Sitnice nam fale. Stvarno mislim da nemamo sreće, ali vratiće se. Mnogo sreće Krstajiću i momcima protiv Brazila - završio je Lane Jovanović.

Budućnost Srbije

Sergej nosi teško breme

Kako ste videli Sergeja na Mundijalu? - Ne treba stavljati Sergeju još jedno breme. On i sve ovo što mu se dešava teško drži na leđima. Pa, vidite Mesija! Ni on ne može. Sergej je na početku. Jedno je igrati za svoj tim, gde si u sistemu. Ovo je reprezentacija, druge su okolnosti. Sergej je budućnost, on će na svoje doći. Nije on slučajno tu gde jeste. Cela ta frka oko njega dodatno mu stvara pritisak. To neki ne mogu da nose i sa 30 godina. Momak je strašan igrač! Treba mu dati podršku i on će to vratiti. Verujte mi. Ima fenomenalan šut i skok, treba da se namesti, doći će.

Reč o provokatorima

Džaka i Šaćiri govore o sebi

Šta mislite o provokacijama albanskih Švajcaraca Džake i Šaćirija? - Ne bih imao ništa pametno reći na tu temu. Nisam čovek koji izbegava diskusiju. Uvek sam bio otvoren. Treba da se držimo sportskih okvira. Svako svojim delom i gestikulacijom priča o sebi. Da prevaziđemo to, to su nebitne stvari. Neke sudijske odluke su više izazvale reakcije naših igrača.

Deca

Sinovi su plakali

Jel bilo suza posle Švajcarske? - Na odmoru sam s porodicom! Meni je najviše žao dece, sinovi su mi plakali kao kiša. Posebno ovaj najmlađi Dušan koji ima 6,5 godina. Pitao me je onako sa suzama u očima 100 puta, hoćemo li proći. Šta da mu kažem? Ima šanse, to je fudbal!

kurir.rs / Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda sprema transfer bombu. Ko je Argentinac kojeg dovode?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track