pred meč odluke u moskvi

BRAZILAC KOJI JE ZALJUBLJEN U SRBIJU: Obožavam ajvar, pljeskavicu, kajmak i rakiju! Sanjam Orlove u finalu s mojim Nejmarom (KURIR TV)

Mundijal 2018 -

Brazilac Tijago Fehejra, stigao je u Srbiju pre šest godina vođen srcem.

Iako više nije sa devojkom čiji ga je šarm namamio u Evropu ostao je u Beogradu rešen da promeni reputaciju Srbije u Brazilu.

"Napravio sam portugalski sajt Dobrodošli u Srbiju i to je danas glavni izvor za promociju Srbije u Brazilu. Imam i turisrtičku agenciju i želim da se Brazilci zaljube u Srbiju. Da izgube predrasude da je ovde opasno, divljina. Jer nije. Srbija je prelepa zemlja, sa mnogo neiskorišćenog potencijala. Ali nema se dovoljno informacija. Glavmne priče su rat, koji je bio pre dvadesetak godina. Brazilci znaju za Novaka Đokovića, ali i fudbalera Ramba Petkovića", kaže Tijago i dodaje:

"U početku su svi mislili da sam poludeo. Nisu me podržavali, ali sada su presrećni i zadovoljni. Sve je moje vezano za Srbiju i verujem da ću do kraja godine dobiti vaš pasoš. Osećam se ovde kao kod kuće, pišem ćirilicom, nemam problem da se snađem, dve i po godine sam u vezi sa Srpkinjom i baš mi je lepo.

foto: Dragana Udovičić

Srbija je divna. Bio sam svuda. Volim planine, prirodu. Idem kod Šuljage na komplet lepinje u Užice, obilazimo Vinariju na Paliću. Ne razumem zašto vi to ne iskoristite bolje. Oko 100 Brazilaca mesečno dođe u vašu zemlju. Tu provedu nekoliko dana, i nastavljaju dalje. Brazilac kada putuje, on hoće da vidi sve i svašta: planine, more, hotele... O Hrvatskoj znaju mnogo što koristim da im ponudim i Srbiju. To je lepa šansa za vas, koja nije dovoljno iskorišćena. Da se razumemo takav put nije jeftin, ali ima nas mnogo, tako da postoje ljudi koji nekoliko puta godišnje dolaze u ovaj deo sveta. I da znate i kod vas i kod nas ima svega. Korupcija, sve bi da uradimo, ali da ne radimo..."

Tijago ističe da je i mentalitet dva naroda sličan.

"Brazilci su kao i Srbi vrlo topli. Ovde nisam kao recimo u Nemačkoj ili na severu Evrope doživeo kulturni šok. Mi kao da smo isti narod. I pre dolaska u Srbiju znao sam o njoj mnogo jer sam se dve godine dopisivao sa devojkom zbog koje sam rešio da dođem. Oduševlejn sam istorijskim bogatstvom i hranom koju jedete."

foto: Dragana Udovičić

Kojom hranom, tačno?

"Prva ljubav je bila pljeskavica, a sada ne mogu da živim bez kajmaka, jagnjetine ispod sača, ajvara, rakije..."

U sportu, kaže, ima razlike?

"Vi u Srbiji volite sport. U Brazilu je osećaj da postoji samo fudbal. Mi ostalo prartimo dok ima naših sunarodnika. Jedino fudbal je uvek u centru pažnje. To pamtim iz detinjstva kada sam obožavao Ronalda koji nam je doneo mnogo radosti i titulu prvaka sveta. Tamo navijam za Flumninense. A kada pričamo o Mundijalu, kod nas se uvek očekuje da na Mundijalu dođemo makar do finala. Sa obzirom na isksustvo od pre četiri godine ne znamo šta da očekujemo. Navijam prvo za Brazil, ali verujem da će grupu proći i Srbija."

foto: Dragana Udovičić

Koliko Brazilci poznaju srpski fudbal?

"Znaju srpske fudbalere. Ne samo zbog Lige šampiona, već i zbog naših novinara koji su već nekkoliko meseci u Srbiji. Rambo Petković je uvek bio harizmatičan i svi su ga voleli. To je temperament i energija narodnog čoveka, koji oduševljava Brazilce. Dostigao je slavu koju mnogi moji sunarodbnici nisu i nikada neće. Novak Đoković je takođe voljen. On i Guga Kuerten su snimali mnogo reklama i promo spotova."

Još malo o fudbalu.

"Brazil je zaista zemlja fudbala. To nema nigde. Pratim vaše utakmice i kada Srbija da gol čuje se kratka vika. Kod nas je utakmica žurkka. Kada damo gol sve staje. Vatromet, zaustavlja se saobraćaj čuje se samo muzika i buka. Ali vi ste mnogo bolji u košarci odbojci... Mi smo imali Žibu u odbojci, ali to ne može da se poredi sa fudbalom."

Za Brazilce je dakle fudbal jednako strast i navijanje?

"Tačno. Teško mi je da navijam sam, pa sam rešio da okupim Brazilce da zajedno gledamo utakmice. U Srbiji ima oko 150 Brazilaca i lepše nam je da zajedno delimo strast prema fudbalu."

Poruka za kraj:

"Brazil i Srbija će se sastati u finalu Mundijala. To bi bilo sjajno, mada možda sada pretenciozno. Ali ne brinite i mi se plašimo Nemačke zbog onih 1:7 od pre četiri godine."

foto: Dragana Udovičić

Košarka i Peđa Stojaković

Tijago uz fudbal ima i drugu sportsku ljubav.

"Iskreno više volim košarku, jer mi fudbal nije išao nikako. Od dve stotine muiliona Brazilaca, svako od rođenja mašta da bude fudbaler i tako stvori sebi priliku da uradi nešto zdravo i krene normalnim putem. Ja na taj način nisam uspeo, ali sam ušao u turističke vodeNejmara najviše volim, jer je uradio mnogo toga, ali više volim košarku koju sam trenirao. Gledao sam i volim Predraga Stojakovića, ali u Srbiji nemam vremena da navijački pratim sport. Mada se trudim da redovno treniram.

Tozovac me učio srpski

Tijago Fehejra je šest godina u Srbiji i Beogradu, a zanimlčjiva je priča kako je učio srpski.

"Društvo, kafane, piće, hrana... Slušao sam kako pričate, ali uvek kažem da nije bilo Tozovca nikada ne bih naučio vaš jezik".

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda ne staje. Dolaze štoper iz Gane i napadač iz Holandije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track