Najnovije vesti

ŠVAJCARSKA U ŠOKU ZBOG PREBLAGE KAZNE: FIFA je propustila priliku da pošalje jasan znak! Rešili su sve NOVCEM! Snažnija reakcija bi razdanila situaciju!
Foto: EPA/LAURENT GILLIERON

NI ONI NISU OČEKIVALI OVO

ŠVAJCARSKA U ŠOKU ZBOG PREBLAGE KAZNE: FIFA je propustila priliku da pošalje jasan znak! Rešili su sve NOVCEM! Snažnija reakcija bi razdanila situaciju!

Mundijal 2018

Odluka FIFA o kaznama za švajcarske reprezentativce koji su posle golova provocirali Srbe šokirala je ceo svet, ali ne i zemlju za koju igraju ova dvojica Albanaca.

Švajcarski reprezentativci Granit Džaka i Đerdan Šaćiri kažnjeni su sa po 10.000 franaka, dok kapiten Stefan Lihtštajner mora da izdvoji duplo manje, zbog neprimerenog radovanja na meču sa Srbijom.

Albanci Džaka i Šaćiri su golove date "orlovima" na Mundijalu proslavljali pokazujući rukama dvoglavog orla, simbol sa albanske zastave, a pridružio im se i Lihtštajner.

Uprkos očajnim izdanjima, Argentina može dalje. Samo treba da pobedi Nigeriju i nada se da Island neće savladati Hrvatsku. Ako se to i desi, opet Argentina može dalje ako postigne dovoljno golova. Kombinacija 2&3+ zato mami sa kvotom 2,10. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Nigerija – Argentina.

To znači da će trio švajcarskih reprezentativaca moći da igra u sredu uveče utakmicu poslednjeg kola Grupe E protiv Kostarike.

Sa druge strane, u švajcarskim medijima su šokirani kaznom koja je izrečena Albancima da nedolično ponašanje, pa je današnja štampa preplavljena pričama o tome kako su 'žestoko kažnjeni'.

Najviše pažnje izazvala je kolumna urednika sportske rubrike "Blika", Feliksa Bingesera, u kojoj se navodi sledeće:

"FIFA je rešila ovaj slučaj kao što i inače rešava. Novcem. Igrači i članovi Saveza sada mogu da odahnu. Kao i mnogi navijači. Ekipa može da se u potpunosti sprema za nastavak svoje letnje bajke. I, za neke je kazna odgovarajuća, za druge - loš kompromis. Jedno je sigurno: FIFA je propustila da pošalje jasnu poruku. Sve je ovo bila jedna alibi procedura.

Trebalo je da pošalje jasan znak. Da pokaže fudbalskom svetu: tako provokativne i nacionalističke poruke, koje produbljuju delikatni konflikt, neće biti tolerisane. Snažnija reakcija bi razdanila situaciju...

foto: EPA

Ako igrač napravi penal, biće sankcionisan. Ako mu je to druga kazna, leti sa terena, isključen je. Drugim rečima, ono pokazivanje orla, koja je bila jedna neodgovorna glupost, trebalo bi da je neuporediva sa drugim stvarima, igrači bi stvarno morali da izvuku pouke iz ovoga. Da, srpske provokacije su bile teže, izazvane i od političara, i od predstavnika Saveza i od strane navijača. I od strane trenera, koji bi morao da povuče svoju izjavu o tome da arbitra treba izvesti pred sud. Ali, tri švajcarska fudbalera su dala autogolove. Neka sad, kao na terenu, operu svoja usta i nastave da - igraju fudbal", piše Bingeser.

"Bern cajtung" je to odradio iz drugačijeg ugla. Pravda vinovnike događaja, ali i navodi da ova situacija treba da bude opomena za ubuduće.

"Bilo koja veća kazna bi bila neprimerena. Pa, šta bi bilo kada bi neko trčao po trgu sa podignutim srednjim prstom? Da li on to radi zato što pripada tzv. Islamskoj državi, jer oni koriste i taj simbol? Pa, vozač Formule 1, Sebastijan Fetel, uvek slavi svoje pobede tako. Da je FIFA snažnije kaznila naše fudbalere, otvorila bi branu i poplavila svet sporta novim problemima. Međutim... Ovo ne znači da igrači, naročito Džaka i Šaćiri, treba da zaborave da su svojim postupcima pokrenuli emotivnu lavinu, i izazvali razne interpretacije njihove lojajnosti švajcarskoj selekciji. To shvatite čim vam Mundijal postane lonac u kome sve ključa od emocija i odjednom isplivaju stvari koje inače nemaju veze sa fudbalom. Trebalo bi njih dvojica da ne zaborave u kakvom su osetljivom okruženju... Možda oni to neće ponoviti, ali su prekinuli četvorogodišnji zavet da 'dvoglavog orla' neće pokazivati", piše "Bern cajtung".

foto: AP

"Noje ciriše cajtung" je takođe dobar deo posvetio kazni FIFA i podsetio da je savez 'dobro prošao', jer naravno, moglo je i daleko gore.

"Da, ta dva mlada čoveka su imala emotivno veče u Kalinjngradu, driblali su i igrali kao članovi reprezentacije Švajcarske, ali su lične motive stavili iznad timskih. FIFA je, prosto, morala da izrekne oštriju kaznu. Ali, nije to okarakterisala kao provokaciju publike, već kao udar na fer-plej. Da se držala onog prvog, bilo bi tu i suspenzije. I sam Savez se držao defanzivno posle meča, sa argumentima poput 'bile su to samo spontane reakcije'. A svojim postupcima igrači su, verovatno nesvesno, pokrenuli nove debate u Švajcarskoj o tome trebaju li ljudi sa poreklom iz drugih krajeva da budu u nacionalnoj selekciji. Ukazivaće desničari da su bili u pravu kada su tvrdili da takvi igrači ne treba da budu u reprezentaciji, a igrači.... Činjenica da su dva najtalentovanija fudbalera Švajcarske otvorila vrata jedne ovakve disuskije, ugrozili mir, ali i uspeh njihove ekipe, gorča je strana irone u ovoj priči".

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OJ KOSOVO, KOSOVO GRMI U MOSKVI: Srpski navijači stigli u prestonicu Rusije (KURIR TV)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja