KAKO SRBIJA MOŽE U OSMINU FINALA? Pobeda nad Brazilom može da izostane! Evo šta kažu pravila FIFA
Foto: Dado Đilas

MATEMATIKA

KAKO SRBIJA MOŽE U OSMINU FINALA? Pobeda nad Brazilom može da izostane! Evo šta kažu pravila FIFA

Mundijal 2018 -

Reprezentacija Srbije mora da pobedi Brazil ukoliko želi da se plasira u nokaut fazu SP, ali ako pobeda izostane ostaju matematičke šanse da se nađe u osmini finala.

U zvaničnim FIFA Propozicijema takmičenja na Svetskom prvenstvu u Rusiji, tačnije odeljku 32, član pet, piše sledeće o tome kako se određuje plasman u svakoj grupi (iz koje po dva najbolja tima idu dalje).

Prekid mnogi vide kao šansu Srbije, a kvota da će Orlovi pobediti uz gol Kolarova je čak 25. Pogledajte sve MOZZART kvote za specijalne igre na Srbija - Brazil.

U prvoj fazi takmičenja, konačno rangiranje timova u grupi se određuje prema sledećem:

1) Najpre na osnovu broja bodova osvojenih u svim odigranim mečevima u grupi 2) Ako je to identično, onda na osnovu ukupne gol-razlike u grupi 3) Ako ni tu nijedan tim o kome se radi nema prednost, bolje se rangira onaj tim koji je ukupno dao veći broj golova u grupi.

foto: Dado Đilas

Ako su dva ili više timova izjednačena po sva tri navedena kriterijuma, njihov poredak se određuje po sledećim stavkama:

4) bolji će biti rangiran onaj tim koji je osvojio više bodova u međusobnom susretu (ili svim međusobnim susretima, ako se radi o tri, ili četiri tima koja su u pitanju) 5) ako su i po tome izjednačeni, gleda se gol-razlika ali samo u mečevima koji su međusobno odigrali svi timovi čiji plasman treba naknadno odrediti 6) ukoliko se i tada ne može odrediti ko je bolji, gleda se ko je dao više golova u međusobnim mečevima timova o kojima se radi

foto: Dado Đilas

I, konačno: 7) ako su ekipe po svemu ovome izjednačene, bolje će biti plasiran tim koji bolje stoji po pitanju fer-plej bodova, a oni se određuju po javnim opomenama u grupnoj fazi i to po sledećoj računuci: svaki žuti karton je minus jedan poen; ako igrač na meču dobije dva odvojena žuta kartona - to je minus tri boda za ekipu; direktan crveni karton je minus četiri boda; žuti, pa odmah direktni crveni karton je minus pet bodova. Na jednom meču, igraču je moguće dodeliti samo jedno od navedenih oduzimanja fer-plej bodova.

foto: Dado Đilas

PUT SRBIJE U GRUPNOJ FAZI NA MUNDIJALU:

Naša reprezentacija je napravila lep uvodni korak na Svetskom prvenstvu, ali posle te pobede nad Kostarikom (1:0) usledio je remi Brazila i Švajcarske (1:1) zbog čega se situacija u grupi E prilično zakomplikovala pred dva preostala kola.

Ono što je usledilo svakako nije išlo na ruku srpskom timu - poraz od Švajcarske sa 1:2, dok je sa druge strane Brazil u nadoknadi vremena slavio nad Kostarikom sa 2:0.

Od mogućih 27 scenarija, Srbija je 'spala' na onaj najgori - pobeda nad Brazilom.

Ali, nije tu kraj. Ima još nade - matematičke, a to izgleda ovako:

Dalje nas vodi bilo koja pobeda nad Brazilom, ili bilo koji remi sa Brazilom, pod uslovom da Švajcarska izgubi sa dva ili više golova razlike, ili pak remi sa Brazilom u kome damo dva gola više nego što Švajcarska da u svom minimalnom porazu od Kostarike.

Orlovi, srećno!

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda ne staje. Dolaze štoper iz Gane i napadač iz Holandije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track