ŽIVA PONOVO ŠOKIRAO: Cilj naših fudbalera je da dođu u Beograd da vide ove STARLETE! Za pobedu nad Brazilom potrebne MOTKE! (VIDEO)
Foto: Prva printscreen

bez dlake na jeziku

ŽIVA PONOVO ŠOKIRAO: Cilj naših fudbalera je da dođu u Beograd da vide ove STARLETE! Za pobedu nad Brazilom potrebne MOTKE! (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Bivši selektor Jugoslavnije Milan Živadinović istakao je mentalnu snagu kao ključan faktor za fudbalere Srbije u duelu sa Brazilom.

"Orlovi" moraju da pobede "Selesao" (sreda, 20h) ukoliko žele da se plasiraju u osminu finala Svetskog prvenstva, ili bar da remiziraju i nadaju se kiksu Švajcarske protiv Kostarike. Srbija (Jugoslavija) je 19 puta igrala protiv Brazila i slavila samo dva puta. Poslednji daleke 1934. godine. "Uzmite motke, kad izlazite na teren razbijte im glave i pobeđujemo sigurno. Da bude 1:0 za Brazil je neuspeh, moji klinci su odigrali 1:1 usred Brazila pred 100.000 gledalaca. Svaki protivnik može da se pobedi. Bitno je da glava misli da može da pobedi. Ako noge znaju da mogu da pobede, a glava sumnja, kazniće nas", rekao je Živadinović gostujući na Prvoj TV. Nekoliko igrača u sadašnjem sastavu Srbije zna kako se pobeđuje Brazil – Predrag Rajković, Miloš Veljković, Andrija Živković, Sergej Milinković-Savić, Marko Grujić bili su u omladinskoj selekciji koja je 2015. nadigrala "Selesao" u finalu U20 Svetskog prvenstva.

"Reprezentacija Srbije ima šansu kao što svako ima. Ali ako su oni duboko u duši inferiorni i misle da će biti teško, ako se polovina njih već spakovala, ako oni na klupi misle kako da odu kući, na more da se kupaju i o plati u klubu, onda nema tu ništa". Živadinović ističe da nisu pojedinci ti u koje treba da se uzdamo protiv Brazila.

"Nemamo mi jakog pojedinca, nemojmo od bekova da pravimo jake pojedince. Mi možemo ići na kolektiv. Selektor mora da se nametne. Saradnici moraju da budu u službi selektora, a svi oni zajedno s nama u službi Srbije. Jer narod očekuje, željan je nekog uspeha". Bivši trener ne očekuje pobedu nad Brazilom. "Ovakav Brazil teško možemo da pobedimo. Mi najzad moramo da se otreznimo, da shvatimo da fudbal igraju siromašni. Da je potreban kontinuiran rad. Muslin je dobio otkaz kad je imao uspeh. Ja sam dobio otkaz kada sam obezbedio EP u Holandiji 2000. Odem da držim predavanje oni me "šutnu". Kažu neće da sarađuje sa menadžerima. Kakvi, bre, menadžeri, krimiinalci. Ma, ne pada mi napamet". Nakon važne pobede nad Kostarikom, usledio je težak udarac porazom od Švajcarske posle preokreta. "U priči mi smo najbolji na svetu. Kažu sudija je kriv. Klasična priča, nije svirao penal. Čekaj da vidimo kakva je priprema bila za utakmica. Da vidimo da li su igrači kada je selektor rekao u 11 spavanje otišli u pet ujutru. Gde je problem drastičnog pada drugog poluvremena? Nisam prepoznao svoju Srbiju, nisu mogli da stoje nogama. Verovatno je došlo do samozadovoljenja. U fudbalu je najbitnija stvar odžavanje kontinuiteta na poluvremenu. Lekar priča jedno, fizioterapeut drugo, kapiten treće. Ja nisam dozvoljavao mušica da se čuje. Imao sam plastične flaše i gađao ih sve u glavu. Mora tako. Mi smo mentalitet koji je navikao na čvrstinu. Ako mnogo pustite igračima da oni odlučuju, nema od toga ništa".

Kao najvažniji faktor u reprezenatciji ističe selektora. "Da biste bili dobar selektor 24 sata morate da budete u službi igrača. Morate da kontrolišete. Ne možete da sedite u restoranu sa nekim divljim menadžerima, da vas igrači vide i šetaju, a ne znaju zašto šetaju. Individualni razgovor je najvažnija stvar. Moraš da izmisliš "fore" koje će motivisati igrače. Flaše samo u poluvremenu, donesu kad neće da se bore".

Bivši selektor nema lepo iskustvo sa reprezentativcima. "Njima je cilja da dođu u Beograd, da malo vide te starlete, da malo budu s njima. One su uvek tu dežurne, sada su to zvezde. Fudbaleri zahtevaju maksimalnu koncentraciju poštovanja i kontrole 24 sata. Ja kad sam bio selektor nema teorije da odem kući i da se vidim s nekim, nego izolacija gde je tiho i mirno. Dolazile su u jedan ujutru u hotel. Oni su vrlo pametni i promućurni igrači. Ako igrač nastupa u Engleskoj, on "kidne" za Englesku ili ode na more u Crnu Goru. Šta ga briga šta će oni da kažu", rekao je Živadinović.

Kurir sport/Prva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda ne staje. Dolaze štoper iz Gane i napadač iz Holandije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track