GOTOVA JE RUSKA BAJKA: Brazil kaznio hrabre Orlove za promašaje i poslao ih kući
Foto: Dado Đilas

Brazilci preveliki zalogaj

GOTOVA JE RUSKA BAJKA: Brazil kaznio hrabre Orlove za promašaje i poslao ih kući

Mundijal 2018 -

Reprezentacija Srbije završila je učešće na Svetskom prvenstvu, jer je večeras u Moskvi poražena od Brazila u utakmici poslednjeg, trećeg kola Grupe E - 0:2 (0:1).

U drugom meču Grupe E Švajcarska i Kostarika su remizirale 2:2 (1:0), pa tabela izgleda ovako: Brazil sedam bodova, Švajcarska pet, Srbija tri i Kostarika jedan.

Brazil će se, kao prvoplasirani u grupi, u osmini finala sastati sa Meksikom 2. jula u Samari, dok će Švajcarska dan kasnije na megdan Švedskoj u Sant Petersburgu.

"Orlovi" su, posle poraza od Švajcarske, imali imperativ pobede nad prvim favoritom Mundijala, ali Brazil nije za vađenje. Izabranici selektora Mladena Krstajića, sada je to i definitivno jasno, šansu za prolaz u nokaut fazu propustili su protiv Švajcarske, jer protiv Brazila nisu imali šanse.

Krstajić je odlučio da večeras na "Otkritije areni" u vatru pošalje značajno izmenjen tim u odnosu na prethodne mečeve. Čak dvojicu od ukupno četvorice članova zadnje linije je promenio, pa je umesto Ivanovića i Tošića, šansu ukazao Rukavini i Veljkoviću. Štoperski par reprezentacije (Veljković-Milenković) verovatno nikada nije bio mlađi. Takođe, Krstajić je na klupi ostavio Milivojevića, na zadnjeg veznog vratio Sergeja Milinković-Savića, a trio ofanzivnih veznih čine Dušan Tadić, Adem Ljajić i Filip Kostić.

1 / 16 Foto: Reuters

Hrabro su se borili "orlovi" sa Brazilom koji, utisak je, nije od starta dao gas do daske.

Nije ni Titeov tim blistao, ali je u prvoh pola sata stvorio dve šanse - Nejmarov pokušaj odbranio je Stojković, dok je Žesusov šut izblokirao Milenković.

Ipak, u 36. minutu zatresla se mreža Srbije. utinjo je poslao dugu loptu, Paulinjo je prošao "kroz" trojicu naših defanzivaca, izašao sam pred Stojkovića i onda ga lobovao.

I u drugom poluvremenu je Nejmar jednom došao u dobru poziciju, ali je i tada Stojković bio uspešniji.

A onda, kada je istekao sat igre, "orlovi" su imali sjajnih nekoliko minuta. Pritisli su Brazilce, sve vreme im bili u i oko kaznenog prostora, ali rezultata nije bilo.

U 61. i 65. minutu Mitrović je imao dve velike prilike, oba puta je šutirao glavom, ali je prvo pogodio Tijaga Silvu, a onda i golmana Alisona Bekera.

Za te promašaje "orlovi" su kažnjeni već u 66. minutu. Nejmar je izveo korner sa leve strane, a Tijago Silva je sa prve stative glavom poslao loptu u mrežu.

"Orlovi" su protestovali tražeći prekršaj Mirande nad Mitrovićem pre gola.

Naša reprezentacija se nije obrukala u Rusiji, ali ostaće gorak ukus u ustima, zbog uverenja da je ipak moglo više...

1 / 5 Foto: Dado Đilas

TOK MEČA:

KRAJ - 0:2!

89. minut - Jović debituje na Mundijalu, na teren je ušao umesto Mitrovića.

83. minut - Opasan šut Nejmara - njegova "žabica" je otišla preko gola.

82. minut - Radonjić umesto Kostića.

80. minut - Kutinjo je ustupio mesto Renatu Augustu.

ZVANIČNO - 44.190 gledalaca! Ispunjen kapacitet tribina...

75. minut - PRVA IZMENA KOD SRBIJE! Živković umesto Ljajića.

71. minut - Opasan šut Felipea Luisa iz daljine, Stojković krajnjim naporom brani.

70. minut - Žuti karton za Mitrovića zbog prigovora.

66. minut - SRBIJA - BRAZIL 0:2 - TIJAGO SILVA! Nejmar je izveo korner sa leve strane, Tijago Silva je sa prve stative glavom poslao loptu u mrežu.

"Orlovi" su protestovali tražeći prekršaj Mirande nad Mitrovićem pre gola.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

66. minut - Prva izmena na meču, Fernandinjo je zamenio jedinog strelca Paulinja.

65. minut - VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU! Posle centaršuta sa desne strane Mitrović je dobio duel sa Fagnerom i skočio, ali je glavom pogodio Alisona Bekera.

65. minut - Otkritije arenom se ori: Srbija, Srbija...

63. minut - PRITISAK "ORLOVA"! Tri uzastopna opasna napada naše reprezentacije! Na kraju, sve se završilo nepreciznim udarcem Milinković-Savića.

61. minut - VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU! Rukavina je centrirao, golman Alison Beker kratko odbio loptu, Mitrović je glavom sa samo nekoliko metara pogodio Tijaga Silvu.

foto: Reuters
foto: Reuters

59. minut - Solidan napad Srbije, ali je centaršut Rukavine išao daleko od Mitrovića. Njih dvojica su kasnije dugo diskutovali o toj situaciji.

57. minut - ŠANSA za BRAZIL! "Orlovi" su imali korner, posle kog je sevnula kontra Brazila. Nejmar je po levoj strani ušao u kazneni prostor, Tadić ga je ometao, ali je Brazilac šutirao, a Stojković odbranio.

foto: Reuters

56. minut - KOSTARIKA IZJEDNAČILA PROTIV ŠVAJCARSKE - 1:1. Međutim, nama to trenutno ništa ne znači.

53. minut - Šteta! Matić je započeo kontru, nastavio je Ljajić, ali kada je pokušao da proigra Tadića u sjajnoj poziciji, učinio je to loše i od potencijalne velike prilike "orlovi" nisu dobili ništa.

48. minut - Žuti karton za Matić zbog prekršaja nad Žesusom, kojim je prekinuo kontru Brazilaca.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45+1. minut - Šut Nejmara za malo neprecizan.

36. minut - SRBIJA - BRAZIL 0:1 - PAULINJO! Kutinjo je poslao dugu loptu, Paulinjo je prošao "kroz" trojicu naših defanzivaca, izašao sam pred Stojkovića i onda ga lobovao.

foto: Reuters
foto: Reuters

34. minut - Prete i "orlovi". Dugo je trajala akcija po levoj strani, na kraju je Tadić ubacio loptu pred gol, a Mitrović sa osam, devet metara pokušao udarcem preko glave, ali neprecizno.

foto: Starsport©

32. minut - Start Ljajića nad Nejmarom uz aut-liniju, posle čega je skočila cela brazilska klupa. Ljajić je dobio žuti karton.

31. minut - ŠVAJCARSKA VODI PROTIV KOSTARIKE GOLOM DŽEMAILIJA - 1:0

29. minut - ŠANSA za BRAZIL! Žesus je ušao u kazneni prostor, zalomio Veljkovića i šutirao, ali ga je Milenković izblokirao.

foto: Reuters

25. minut - Sad se i Žesus žali na povredu.

24. minut - ŠANSA za BRAZIL! Žesus je promuvao loptu nadomak gola, na nju je naišao Nejmar i šutirao, a Stojković sjajno intervenisao.

22. minut - Srbija drugi put ima udarac iz ugla. Za njega se izborio Kostić. Ali, ni posle ovog kornera bez opasnosti po gol Brazila.

foto: Starsport©

20. minut - Duže vreme je vođena bitka na sredini terena, a sada i Brazilci izvode prvi korner.

foto: Reuters

14. minut - Prvi šut "orlova", pucao je Kostić, izblokiran je i Srbija dobija prvi korner.

10. minut - Marselo ne može da nastavi meč, menja ga Felipe Luis.

foto: Reuters

8. minut - Marselo se žali na povredu, ali ne želi da napusti teren.

6. minut - Tadić je napravio problem Brazilcima na desnom krilu, ali su mu na kraju uzeli loptu.

foto: Reuters

4. minut - Žesus sam pred Stojkovićem! Srpski golman skida zicer! Sa velikim zakašnjenjem sudija Alireza Fagani dosuđuje očigledan ofsajd.

2. minut - Prva pretnja Brazilaca. Nejmar je dugo vukao loptu, proigrao je Kutinja, ovaj je šutirao, ali je pogodio Žesusa, koji je bio u ofsajdu.

foto: Starsport©

1. minut - Utakmica je počela!

Meč se igra na stadionu Spartaka "Otkritije areni" u Moskvi.

U isto vreme u Nižnjem Novgorodu igra se i drugi meč ove grupe, a sastaju se Švajcarska i Kostarika.

"Orlovi" imaju priliku da uđu u istoriju, jer bi plasmanom u osminu finala prvi put uveli Srbiju, od njenog osamostaljenja, u nokaut fazu velikog takmičenja.

Postoje tri scenarija po kome izabranici Mladena Krstajića mogu dalje.

Pobeda nad Brazilom garantuje prolaz dalje. "Orlovi" bi dalje prošli i remijem, ali samo u slučaju da u isto vreme Švajcarska u Nižnjem Novgorodu izgubi od Kostarike sa bar dva gola razlike, ili sa jednim golom razlike, a da pritom Srbija postigne makar dva gola više od Švajcarske. To znači da, ako izabranici Vladimira Petkovića izgube 0:1, "orlovi" moraju da igraju 2:2, ukoliko Kostarika pobedi 2:1, našima treba 3:3...

SASTAVI:

SRBIJA: Stojković - Rukavina, Veljković, Milenković, Kolarov - Matić, Milinković-Savić - Tadić, Ljajić, Kostić - Mitrović.

BRAZIL: Alison - Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo - Kazemiro - Kutinjo, Paulinjo - Vilijan, Nejmar, Žezus.

BLOG UŽIVO:

19:55 - Intoniraju se himne! Grmi "Bože pravde"...

foto: Starsport©
foto: Reuters

19:36 - Navijači su spremni!

foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto

19:32 - Zagrevaju se i Brazilci...

foto: Starsportphoto

19:31 - Zagrevaju se "orlovi"

foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto

19:23 - Podrška Bogdana Bogdanovića

19:20 - Iranac Alireza Fagani je ponos Azije! Ne voli VAR...

18:59 - Reporter Kurira na karnevalu

18:52 - Krstajić: Jedva čekamo da počne

"Poštujemo ih kao fudbalsku velesilu, ali gledamo sebe, da pokažemo karakter. Jedva čekamo da počne. Jednostavno, igramo protiv velikog Brazila. Nećemo se predati, daćemo maksimum i videćemo na kraju kakav će biti rezultat. Sigurno će biti zanimljivo. Nemamo strah", rekao je selektor Srbije Mladen Krstajić i dodao:

"Ne treba trošiti reči o Brazilu, to je fudbalska velesila. Imaju svoj način na koji se spremaju. Opušteni su pred svaku utakmicu, bez obzira na imperativ".

18:49 - Legendarni Ćiro Blažević brani Srbe

18:46 - Brazilac obožava Srbiju!

18:37 - Zvezda otvorila Otkritije arenu Moskovski Spartak je jedan od najpopularnijih klubova u Rusiji, ali je od 1922, odnosno od osnivanja, do 2014. bio beskućnik. Stadion je dobio tek pre četiri godine - „Otkritije arenu“. Otvoren je 5. septembra prijateljskom utakmicom „bratskih“ klubova Spartaka i Crvene zvezde. Kapacitet mu je 44.190 mesta za mundijalske utakmice. Na „Otkritije areni“ do sada su odigrana tri meča Svetskog prvenstva i to: Argentina – Island (1:1), Poljska – Senegal (1:2) i Belgija – Tunis (5:2). Na istom mestu snage će odmeriti Srbija i Brazil, a igraće se i jedna utakmica osmine finala.

foto: EPA

18:23 - "Alo, žuti, idete kući večeras"

18:18 - Sa Brazilcima na nuli na SP Naša reprezentacija se sastajala sa Brazilom 18 puta i ima negativni bilans. Zabeležila je samo dve pobede, uz sedam remija i devet poraza. Međutim, kada se u obzir uzmu samo mečevi na svetskim prvenstvima, skor je izjednačen. Selekcija Jugoslavije je trijumfovala na prvom planetarnom šampionatu 1930. u Montevideu – 2:1. Brazilci su im se revanširali dve decenije kasnije kao domaćini – 2:0. U preostala dva susreta nije bilo pobednika – 1954. u Lozani je bilo 1:1, a 1974. u Frankfurtu – 0:0. Sve četiri utakmice odigrali su u grupnoj fazi. BILANS SA BRAZILOM SP 4 1 2 1 3:4 PU 14 1 5 8 19:29 UKUPNO 18 2 7 9 22:33

18:00 - Srpsko-brazilski dvoboj u moskovskom metrou!

NAVIJAČI SU TOKOM CELOG DANA PRAVILI LUDNICU U CENTRU MOSKVE!

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track