EKSPERIMENT KOJI JE OTERAO KRIMINALCE: Oko jednog terena otimale su se opasne bande, a onda se pojavio fudbal
Foto: Nemanja Pančic

sport je pobedio

EKSPERIMENT KOJI JE OTERAO KRIMINALCE: Oko jednog terena otimale su se opasne bande, a onda se pojavio fudbal

Mundijal 2018 -

da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, dokazuje i priča koja stiže iz Amerike.

Južni deo Los Anđelesa naseljavan je Amerikancima afričkog i latinskog porekla i prilično je siromašan. Dva puta je za poslednjih pedesetak godina taj kraj eksplodirao u opštim neredima nakon incidenata policijske brutalnosti. Poslednji se dogodio 1992. godine nakon što je policija premlatila nenaoružanog Rodnija Kinga. Nemiri su trajali skoro nedelju dana, uhapšeno je 12.000 ljudi, a kvart je predstavljen kao stecište bandi.

Rekreacioni centar Alidžin Suton.Ček sedam grupa je polagalo pravo na teritoriju. U centru parka nalazio se teren za fudbal, koji je zbog neodržavanja postao blatnjavo smetlište.

BkStocks Hollywood Gangsters Fk Dloko Fk Sleepy WESTEROS XV3 ST PWWS RPK 88th BLK

Објава коју дели leo's Scandalousso (@dloko.comedy.central187) дана

- Zamislite brod sa velikom rupom. E to je bio park, ogromna rupa na brodu. Neko je morao da smisli kako da popravi kvart da bi mogao da funkcioniše - rekao je Džordž Viver, direktor organizacije koja posvećena pomaganju južnom Los Anđelesu.

Bila je 2012. godina i Ed Foster Simeon, direktor američke fudbalske asocijacije, je sa Viverom želeo da proveri hipotezu - da fudbal može da stabilizuje nasilne kvartove.

Aldžin Suton je bio previše rizičan, napušteni tereni za košarku i bejzbol stajali du kao podsetnici neuspelih pokušaja uređenja kroz sport. Onda se pojavio dečak, tek nešto stariji od 10 godina, koji im je prišao.

- Jeste vi ovde da uradite nešto sa terenom za fudbal? Čekali smo vas - rekao je dečak Fosteru.

Narednih godinu dana popravljali su teren, u koji su uložili oko 800.000 dolara. Ali, umesto da samo stave novu travu i ogradu, uveli su i fudbalski nastavni program za omladinu "Fudbal za uspeh". Besplatni dvočasovni program posle škole povezao je trenere sa decom u malim grupama. Otvorena je letnja škola, bilo je časova o ishrani porodice su dobile bespaltnu zdravstvenu zaštitu.

Hit a 3 run blast in Man-Ball league today. ✌? #strosbeforehoes

Објава коју дели Michael Pennington Peters (@beachpeople) дана

Na dan otvaranja sve bande su ostale po strani i nisu se mešale, kao da je novi teren sa decom stvorio nevidljivu barijeru. Viver je ispričao da su razgovarali sa njima i rekli im da ne pokušavaju da ih oteraju, već da izgrade utočište u kojem svi mogu da se osećaju bezbedno. Razumeli su i cenili ideju da se stvori nešto dobro za njihov kraj.

Video je dve žene kako sede i pričaju dok se njihova deca igraju. Obe su imale tetovaže suparničkih bandi. Po kodovima ne bi trebalo ni da se sede jedna pored druge a kamoli da pričaju, ali je teren izmenio pravila.

- U bandama ne smeju da te uhvate da spavaš, da si u pogrešnom kraju. Ali za decu... - prokomentariosao je Viver.

Asocijacija sada pokušava da izgradi po teren za futsal u svakom urbanom kraju. Prema uverenju Fostera, ako deca u ovim krajevima počnu da igraju fudbal, igra će pokrenuti zajednice isto kao i u bogatim krajevima.

Kurir sport / Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track