POSLE MESIJA, I RONALDO IDE KUĆI: Kavani srušio Portugalce, pa se povredio! Urugvaj za polufinale sa Francuskom (VIDEO)
Foto: Reuters

Mundijal završen za evropskog šampiona

POSLE MESIJA, I RONALDO IDE KUĆI: Kavani srušio Portugalce, pa se povredio! Urugvaj za polufinale sa Francuskom (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Reprezentacija Urugvaja plasirala se u četvrtfinale Mundijala u Rusiji, jer je u meču osmine finala pobedila Portugal 2:1 (1:1).

Pobedom nad aktuelnim evropskim šampionom, Urusi su obezbedili borbu za polufinale 3. jula u Nižnjem Novgorodu protiv Francuske, koja je ranije danas savladala Argentinu 4:3.

Plasman Urugvaju među osam najboljih reprezentacija sveta doneo je Edinson Kavani sa dva gola. Međutim, sjajni napadač se povredio i posle nešto više od 70 minuta igre napustio igru, za veliku brigu svih Urugvajaca.

foto: Reuters

S druge strane, Kristijano Ronaldo je bio neprimetan. Osim nekoliko udaraca sa distance, nije bio u fokusu. Tako će, posle Lionela Mesija, i drugi najbolji igrač današnjice kući posle prve eliminacione runde Svetskog prvenstva.

Urugvaj je u većem delu večerašnjeg meča na Olimpijskom stadionu u Sočiju bio bolji rival i zasluženo prošao dalje.

Izabranici selektora Oskara Tabareza su rano poveli, već u sedmom minutu, posle majstorskog centaršuta Luisa Suareza i čudne reakcije Kavanija na "drugoj stativi" - obrazom je poslao loptu u mrežu.

Portugalci su do kraja prvog poluvremena imali znatno veći posed lopte, ali nisu bili opasni, dok je rival znao da zapreti iz kontranapada.

Kada su se akteri meča vratili na teren posle 15-minutnog odmora, šampion Evrope je dao gas. Izvršio je jak pritisak što mu se isplatilo u 54. minutu kada je Gereiro izveo korner sa leve strane, a usamljeni Pepe udarcem glavom izjednačio - 1:1.

foto: Reuters

Međutim, radost Portugalaca zbog izjednačenja kratko je trajala, svega osam minuta, jer su ih u 65. Urugvajci matirali u tri poteza - golman Muslera je ispucao loptu, Nandez odigrao ka Kavanija, koji je sa ivice šesnaesterca, malo iskosa sa leve strane, reagovao "na prvu" i pogodio suprotan ugao gola Ruija Patrisija.

Nedugo zatim Kavani je zbog povrede napustio igru, uz pomoć Ronalda, koji mu je bio oslonac dok je izlazio sa terena.

Portugal je sve jače atakovao ka golu Urugvaja kako je odmicalo vreme, ali osim promašaja Bernarda Silve kada je promašio prazan gol (prethodno faulirao golmana Musleru, a prekršaj nije dosuđen) u 70. minutu, nije bio ni blizu novog izjednačenja.

Zato će se Urugvajci, prvi put posle 2010. godine, ponovo naći u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Prvi put od prvog Mundijala, 1930. kada su postali šampioni, Urugvajci su vezali četiri pobede...

TOK MEČA:

KRAJ - 2:1 za URUGVAJ!

85. minut - Žoao Marijo je ustupio mesto Manuelu Fernandezu. To je poslednja izmena kod Portugalaca.

80. minut - Poslednja izmena kod Urusa. Nandez je izašao, a ušao Karlos Sančez.

74. minut - Izmene u obe ekipe - povređenog Kavanija zamenio je Stuani, dok je kod Portugalaca Guedeš ustupio mesto Andreu Silvi.

72. minut - Navijači Urugvaja su se zaledili! Kavani se povredio! Ronaldo je pomogao Urugvajcu da šepajući napusti teren! Bravo za Kristijana.

foto: AP

70. minut - VELIKA ŠANSA za PORTUGAL! Muslera je izleteo, lopta mu je ispala, pa se bacio na nju, Bernardo Silva mu je izbio (uz prekršaj koji nije dosuđen), ali je onda promašio prazan gol.

65. minut - Menja i Fernando Santoš - Kvarežma umesto Adrijana Silve. Portugalci pojačavaju napad.

63. minut - Prva izmena na meču - kod Urugvaja - Rodrigez umesto Bantankura.

62. minut - GOOOLLL - 2:1 za URUGVAJ! KAVANI! Samo osam minuta trajalo je slavlje Portugalaca zbog izjednačenja... Mat u tri poteza! Muslera je ispucao loptu, Nandez je proigrao Kavanija, koji je sa ivice šesneasterca, malo iskosa sa leve strane, šutirao na prvu u suprotni ugao i - pogodio!

foto: Reuters

Treći gol Kavanija na ovom Mundijalu!

54. minut - Ronaldu zameraju da se često ne raduje golovima saigrača, ali sada je slavio sa Pepeom, očigledno je da mu ovaj meč mnogo znači.

54. minut - GOOOLLL - 1:1 - PEPE! Portugalci su stisli Urugvajce u drugom poluvremenu, a kao nagrada došao je izjednačujući gol. Posle kornera sa leve strane, Pepe je visoko skočio i iskoristio to što su ga rivali ostavili usamljenog, pa je glavom poslao loptu u mrežu.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

52. minut - Prvi pokušaj u drugom poluvremenu. Gereiro je probao, ali neprecizno. Bio je to deveti šut Portugalaca na meču, samo dva su išla u okvir gola i oba ih je uputio Ronaldo. Isti broj udaraca u okvir ima i Urugvaj.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

42. minut - Portugalci ne uspevaju da ugroze gol rivala. Kruže oko šesnaesterca, ali bez rezultata...

32. minut - Ronaldo je izveo slobodan udarac sa 25 metara i pogodio "živi zid".

23. minut - Porugalci imaju šest, a Urugvajci četiri šuta ka golu.

foto: Reuters

21. minut - Luis Suarez je šutirao iz slobodnjaka sa 20 metara, Rui Patrisio je bio siguran.

11. minut - Fonte se oslonio na Vesina i visoko skočio, ali njegov udarac glavom nije bio dovoljno snažan i precizan.

7. minut - GOOOLLL - 1:0 za URUGVAJ! KAVANI! Luis Suarez je sa leve strane centrirao na "drugu" stativu i "u trepavicu" pogodio Kavanija, koji je glavom poslao loptu u mrežu.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

6. minut - Ronaldo puca sa 18 metara, Muslera je siguran.

foto: Reuters

2. minut - Prvi šut na meču - Bernardo Silva iz ne baš sjajne pozicije tuče neprecizno.

1. minut - Počelo je!

SASTAVI:

URUGVAJ: Muslera - Kaseres, Himenez, Godin - Nandez, Vesino, Bentankur, Toreira, Laksalt - Suarez, Kavani. Selektor: Oskar Tabarez.

PORTUGAL: Rui Patrisio - Rikardo Pereira, Pepe, Žoze Fonte, Gereiro - Bernardo Silva, Vilijam Karvaljo, Adrijen Silva, Žoao Mario - Gonsalo Gedes, Kristijano Ronaldo. Selektor: Fernando Santos.

Pobednik će se 6. jula u Nižnjem Novgorodu sastati u četvrtfinalu sa Francuskom, koja je ranije danas eliminisala Argentinu - 4:3.

Po tankoj žici su hodali Portugalci u finišu grupne faze. Delovalo je da sigurnim koracima gaze ka osmini finala kada su poveli protiv Irana u meču poslednjeg kola, a onda se Kristijano Ronaldo izborio za penal...

Na kraju, malo je nedostajalo da Ronaldo od nacionalnog heroja postane tragičar, jer je promašio penal, a Iranci kasnije izjednačili i u poslednjim trenucima imali zicer za prolaz dalje, što bi značilo eliminaciju Portugala.

"Najbolji igrači sveta su razočarani kada nemaju priliku da naprave razliku. Dešava se. Njima bude teže nego drugima. Žele da budu na vrhunskom nivou konstantno i kada ne uspeju, onda su uznemireni", izjavio je selektor Portugala Fernando Santoš braneći Ronalda.

foto: Reuters

Urusi se nisu proslavili protiv Egipta i Saudijske Arabije, mučenje je bilo gledati njihove minimalne pobede, ali su se razgoropadili protiv domaćina Mundijala i lupili mu tri šamara – 3:0.

Favorita u ovom duelu osmine finala nema. Šanse su podjednake.

- Postigli smo prvi cilj, plasirali smo se među 16 najboljih i pokušavamo da se oporavimo i spremimo za naredni izazov. Znamo koliko će nam biti teško protiv Urugvaja, jer je reč o velikom rivalu, sa sjajnim igračima, ali ipak je najvažnije kako ćemo se mi spremiti – rekao je Fernando Santoš.

Svet će prisustvovati još jednom okršaju vrhunskih golgetera, Luisa Suareza i Kristijana Ronalda, starih znanaca iz španskog El Klasika. Portugalac je bio jedini strelac svoje reprezentacije u prva dva meča, u kojima je postigao četiri gola, ali onda je protiv Irana propustio priliku da sa „bele tačke“ uveća taj golgeterski saldo. S druge strane, Suarez je dao jedini gol za Urugvaj u pobedi nad Saudijskom Arabijom, a onda je „načeo“ Ruse lukavim udarcem iz slobodnjaka.

foto: Reuters

Malo je nedostajalo da ne gledamo duel Suareza i Ronalda, ne samo zbog Kristijanovog promašenog penala, već i zbog njegove gluposti u finišu meča sa Iranom, kada je, slučajno ili namerno svejedno, laktom udario Mortezu Pouraliganjija, a posle gledanja VAR-a, sudija iz Paragvaja Enrike Kaseres pokazao mu je samo žuti karton. Lako je Kaseres mogao da se uhvati i za crveni…

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track